VOJNI ANALITIČARI: Ovo je dokaz da će Rusija vojno intervenisati u Ukrajini (VIDEO)

VOJNI ANALITIČARI: Ovo je dokaz da će Rusija vojno intervenisati u Ukrajini (VIDEO)

27 februara 2014

Ruski-tenkoviPre šest godina, ruski poslanici uputili su se u Južnu Osetiju i Abhaziju, dve države koje su proglasile svoju nezavisnost od Gruzije još 1990.-ih.

Građanima ovih dvaju, dotad nepriznatih zemalja, ponudili su rusko državljanstvo. Ubrzo je zazveckalo oružje – započeo je rusko-gruzijski rat. Rusija je, naime, tvrdila da na taj način štiti svoje državljane.

Ovaj primer argument je onih analitičara koji tvrde – u Ukrajini će se dogoditi isti scenario. Jer, nekolicina ruskih zastupnika u ponedeljak uveče stigli su na ukrajinsko poluostrvo Krim. I poručilo Krimejcima da mogu zatražiti rusko državljanstvo.

Rusko-gruzijski rat vođen je između Gruzije s jedne te Rusije, Abhazije i Južne Osetije s druge strane. Pobedili su Rusi, što je dovelo do vrlo ograničenog priznavanja ovih dvaju zemalja i velikog nezadovoljstva Zapada. Dok jedni tvrde da su narodi Abhazije i Južne Osetije postigli dugo željenu nezavisnost, drugi ovaj rat nazivaju agresijom Rusije na Gruziju.

Iako se Viktoru Janukoviču spočitava da sluša naredbe iz Rusije, ukrajinski zvaničnici su od gruzijsko-ruskog rata u mnogo navrata isticali da neće priznati ove dve zemlje. Ministar spoljnih poslova Konsantin Griščenko je 2010. rekao kako je teritorijalni integritet i nepovredivost granica stvar principa.

Janukovič je priznavanje ovih dvaju zemalja i Kosova nazvao „povredom međunarodnog prava“. Ukrajina je danas u situaciji kao Gruzija prije šest godina.

Tokom kulminacije ukrajinske krize mnogi analitičari su predvideli da bi se Ukrajina mogla podeliti na dve zemlje – zapadnu, proevropski orijentisanu, i istočnu, prorusku, u sastavu koje bi bio i Krim. Krim je, inače, tokom 1950.-ih bio dar sovjetskog vođe Nikite Hruščova Ukrajini, kao simbol prijateljstva dvaju zemalja.

Na Krimu se nalazi Sevastopolj, luka u kojoj je smeštena ruska Crnomorska flota i čiji su stanovnici već bili svedoci incidenata između ukrajinske i ruske vojske. Tako je, naprimer, ukrajinska mornarica pokušala zaustaviti ulazak ruskih brodova u sevastopoljsku ruku upravo kada su se vraćali iz gruzijsko-ruskog rata.

Treba napomenuti kako iz Rusije stižu izjave kako vojne intervencije neće biti. Ali, neki mediji barataju drugačijim pretpostavkama temeljenim na gorenavedenim argumentima, ali i navodnim izjavama bivših ruskih obaveštajaca.

(Dnevno)

KOMENTARI2 komentara

  1. velimir says:

    SAMO TAKO NASTAVI VLADIMIRE DO POBEDE PROTIV AMERIČKO -NACISTIČKE KOALICIJE

  2. RACO says:

    RUSIJA JE NEPOBEDIVA I NEUNISTIVA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *