ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: Рат у Сирији је завршен, Русија је победник!

ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: Рат у Сирији је завршен, Русија је победник!

15 јануара 2016

russiasyria 678Као што можемо видети, сиријски побуњеници полако посустају у Сирији.

У овом тренутку, војска руске коалиције се креће ка побуњеничком граду Салма у североисточној Латакији с намером да покори овај фронт.

Побуњеничке снаге су се опирале руским ваздушним нападима и сиријској артиљерији до сада, али њихова одбрана ће постепено пасти под великим притиском офанзиве.

Они који су говорили да је војна победа немогућа сада више нису сигурни у то. Могуће је у најгорем случају да дође до пат позиције, односно до ситуације да ниједна страна потпуно не победи или потпуно изгуби.

Наравно, то ће бити тема расправе надолазећег СИТРЕП-а (извештаја о војној ситуацији). Не може се искључити могућност да руска коалиција победи у овом конфликту.


Међутим, начин на који ће Русија, Сирија и Иран искористити ту победу зависи од њихових стратешких циљева и од реакција њихових противника.

Можда се ствари разреше за преговарачким столом мирним путем, а можда дође и до жестоке борбе чији исход не иде на руку опозицији.

Треба напоменути да САА, НДФ и њихови савезници (Хезболах, ирачки борци и саветници ИРГЦ-а) напредују на свим могућим фронтовима.

Ови напреци су до сада деловали маргинално, али када се дође до стратешког прелома, ништа више није маргинално већ представља знатну предност.

Пошто се руска коалиција пробија кроз побуњеничке редове до кључног града Салма у Латакији, велика је вероватноћа да ће побуњеници бити поражени у тој области.

У сваком случају, развој догађаја који следи ће бити врло интересантан и повољан за руску коалицију.

Patrick Bahzad (Sic Semper Tyrannis)

(Webtribune.rs)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u