ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: Рат у Сирији је завршен, Русија је победник!

VOJNI EKSPERTI TVRDE: Rat u Siriji je završen, Rusija je pobednik!

15 januara 2016

russiasyria 678Kao što možemo videti, sirijski pobunjenici polako posustaju u Siriji.

U ovom trenutku, vojska ruske koalicije se kreće ka pobunjeničkom gradu Salma u severoistočnoj Latakiji s namerom da pokori ovaj front.

Pobunjeničke snage su se opirale ruskim vazdušnim napadima i sirijskoj artiljeriji do sada, ali njihova odbrana će postepeno pasti pod velikim pritiskom ofanzive.

Oni koji su govorili da je vojna pobeda nemoguća sada više nisu sigurni u to. Moguće je u najgorem slučaju da dođe do pat pozicije, odnosno do situacije da nijedna strana potpuno ne pobedi ili potpuno izgubi.

Naravno, to će biti tema rasprave nadolazećeg SITREP-a (izveštaja o vojnoj situaciji). Ne može se isključiti mogućnost da ruska koalicija pobedi u ovom konfliktu.


Međutim, način na koji će Rusija, Sirija i Iran iskoristiti tu pobedu zavisi od njihovih strateških ciljeva i od reakcija njihovih protivnika.

Možda se stvari razreše za pregovaračkim stolom mirnim putem, a možda dođe i do žestoke borbe čiji ishod ne ide na ruku opoziciji.

Treba napomenuti da SAA, NDF i njihovi saveznici (Hezbolah, irački borci i savetnici IRGC-a) napreduju na svim mogućim frontovima.

Ovi napreci su do sada delovali marginalno, ali kada se dođe do strateškog preloma, ništa više nije marginalno već predstavlja znatnu prednost.

Pošto se ruska koalicija probija kroz pobunjeničke redove do ključnog grada Salma u Latakiji, velika je verovatnoća da će pobunjenici biti poraženi u toj oblasti.

U svakom slučaju, razvoj događaja koji sledi će biti vrlo interesantan i povoljan za rusku koaliciju.

Patrick Bahzad (Sic Semper Tyrannis)

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *