ВОЈНИ ЕКСПЕРТ БРУТАЛНО ОДГОВОРИО СТОЛТЕНБЕРГУ: Руски медвед ће разбити зубе НАТО-у у црноморском региону

VOJNI EKSPERT BRUTALNO ODGOVORIO STOLTENBERGU: Ruski medved će razbiti zube NATO-u u crnomorskom regionu

1 decembra 2020

Ruska Federacija u crnomorskom regionu ima dovoljno snaga i sredstava da „izbije zube“ Severnoatlantskom savezu, rekao je vojni ekspert Viktor Baranjec u intervjuu za FAN.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Alijansa nastaviti da gradi svoje vojno prisustvo u Crnom moru kao odgovor na jačanje ruske vojske na Krimu, a o ovom pitanju će razgovarati 2. decembra sa ministrima spoljnih poslova Ukrajine i Gruzije. Prema njegovim rečima, crnomorski region je za Severnoatlantsku alijansu veoma važan sa vojnog stanovišta.– Crnomorski region je od strateškog značaja za NATO, za sve njegove članice. Takođe blisko sarađujemo sa naša dva partnera, Gruzijom i Ukrajinom, u ovom regionu – rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a uverava da će Ukrajina, Gruzija, Turska, Bugarska i Rumunija pomoći Alijansi u jačanju njenog prisustva u Crnom moru. Pored toga, Alijansa već ima značajno vojno prisustvo u regionu: blok izvodi pomorske vežbe, a takođe je rasporedio s NATO paktom brigadu za obuku u Rumuniji, rekao je Stoltenberg.

Vojni eskpert smatra da su reči Stoltenberga u suprotnosti sa stvarnim stanjem u regionu.

– Ovde je potrebno razdvojiti Stoltenbergove prazne reči i stvarno stanje stvari. Njegova poruka o jačanju NATO-a u Crnom moru uglavnom je deklarativna, a sve zbog činjenice da Rumunija, Bugarska, Ukrajina, Turska i Gruzija već imaju pristup Crnom moru i sopstvenu flotu – jedni imaju bolju, a drugi veoma skromnu. Govoriti o jačanju ove flote, blago rečeno, nerazumno je, jer svi znaju o njihovoj zastarelosti po savremenim standardima. Druga je stvar ako Stoltenberg govori o uvođenju ratnih brodova u regionu iz necrnomorskih zemalja. Ako je pismen i nije učio u školi po ocenama, onda bi trebalo da zna za postojanje Konvencije Montreuk, koja brodovima necrnomorskih zemalja omogućava ulazak u Crno more samo 21 dan – rekao je vojni ekspert.

Baranjec je takođe rekao da će, ukoliko Severnoatlantska alijansa ne ukaže na nepostojeće neprijateljstvo prema Rusiji, vojni blok izgubiti značaj i prestati da postoji.

– Jasna nam je strategija NATO-a u svim pravcima – postepeni vojni i politički pritisak na Rusiju u skladu sa potpuno licemernim, lažnim i izmišljenim parolama o pretnji s naše strane. Znate, ako NATO to ne učini, tada Alijansa neće biti nikome potrebna. Za njegovo postojanje potreban je „zubati ruski medved“, čija slika mora biti usađena u svest Evrope. Koristi im što kažu da će uskoro da „napadne“ baltičke države, Nemačku, Francusku i Španiju. Ova ideološke besmislica, koje NATO koristi, očigledno je zaživela u Stoltenbergovom umu – objasnio je eskpert.

Baranjec je jasno stavio do znanja da je Rusija spremna da odbije svaku agresiju sa Zapada. Pored toga, poluostrvo Krim je najzaštićenija regija Ruske Federacije.

– Koji je zadatak koji je pred nama danas? Vidimo da vojno prisustvo NATO-a na našim granicama raste. Ali zahvaljujući našim obaveštajcima, mi već znamo za planove NATO-a. Mi u Generalštabu se prirodno pripremamo da se suprotstavimo tim pretnjama. Ali ne bi trebalo biti panike. Imamo dovoljno sredstava da izbijemo zube svakom neprijatelju koji zadire u Rusiju ili njene saveznike. Imamo samopouzdanja više nego ikad. Barem zbog činjenice da smo istu crnomorsku flotu opremili najnovijim podmornicama. Toliko smo ojačali poluostrvo da je Krim danas jedan od najzaštićenijih regiona Rusije. Oblast Kalinjingrad, koja je takođe tvrd orah, može joj se takmičiti u pogledu odbrambene snage. Ako NATO pokuša da promoli glavu, sigurno će mu polomiti zube – rezimirao je ekspert.

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Sve to Rusija moze, ali ne znamo da li to SME i da li to ZELI. Sve je pod kontrolom Vladara iz senke, tako da tu niko od ovih o kojima pisete ne odlucuje nista.

  • perica says:

   Tako je sestro moja!

   • Milan says:

    1. Persida ko da je ponikla iz Brozove pionirske škole. Vidi se po tome što ima stalnu potrebu da izjednačava Rusiju sa Zapadom. U novijem vremenu za nastavak Brozove škole koristi svoje lične utiske i predstave o Dubokoj državi. Po njoj duboka država i to jedna te ista je prisutna na celoj planeti. 2. Naslov teksta ne odgovara sadržaju. Akcenat je na podnaslovu "Baranjec je takođe rekao da će, ukoliko Severnoatlantska alijansa ne ukaže na nepostojeće neprijateljstvo prema Rusiji, vojni blok (NATO) izgubiti značaj i prestati da postoji." ... "Za dalje postojanje NATO-a potreban je "zubati ruski medved" čija slika mora biti usadjena u svest Evrope. Zato je NATO vojnoj Alijansi od koristi da kažu da će Rusija uskoro da "napadne" Baltičke države, Nemačku, Francusku i Španiju... 3. Cilj stalnog održavanja propagande o opasnoj Rusiji jeste otvaranje novog ratnog žarišta u Evropi, naravno daleko od Amerike. Jasno je da tajna vlada (duboka država) ima svoje najjače uporište u SAD, zatim kod njenih atlantskih partnera u Evropi. Crnomorski region prvenstveno treba da pripada zemljama tog regiona koje imaju direktan izlaz na Crno More. To su Rusija, Ukrajina, Gruzija, Turska, Rumunija i Bugarska. Ali to nikad nije bilo tako jer velike sile su oduvek zainteresovane za taj region. Od 6 crnomorskih država tri su članice NATO-a, i još dve nečlanice (Ukrajina i Gruzija) blisko saradjuju sa NATO-om. Crnomorski region oduvek je služio velikim zapadnim silama za ograničavanje Rusije, tako je Turska postala njihov saveznik. Konvenciju iz Montrea (Montreux Švajcarska) potpisale su 9 novembra 1936 godine: SSSR (u čijem sastavu su bile današnja Ukrajina, Gruzija i Moldavija), Turska, Bugarska, Rumunija, zatim Jugoslavija i Grčka, ali i Velika Britanija, Francuska, Japan. U vreme potpisivanja tog sporazuma Velikoj Britaniji i Francuskoj bilo je u interesu da Turska ostane vojno neutralna ili još bolje da bude naklonjena zapadnim saveznicima u slučaju otpočinjanja ratnog sukoba sa silama Osovine... Danas takvog interesa nema jer gotovo cela Evropa, i nekadašnje sile Osovine Nemačka i Italija, zatim Turska pripadaju NATO-u. Današnji NATO služi za postizanje američke prevlasti u svetu i objedinio je ranije teško suprotstavljene strane, veoma je sličan nekadašnjim silama Osovine. Stoltenberg je glavni portparol novog Hitlera, mali Gebels. Prva žrtva rata je istina, otuda potreba za propagandom o opasnom ruskom medvedu. Kakve su sad šanse Ruske Federacije? Glavni oslonac je u ruskoj vojsci i u ruskom vojno-industrijskom kompleksu, a strateški značajan Krim već bezmalo punih 6 godina pripada Ruskoj Federaciji. Dok razbijanje ovakve preteće ratne propagande na Zapadu teže ide. ... P.S. Crnomorskom regionu mogu se još dodati Srbija, Moldavija i Grčka koje su povezane sa Crnim morem tokovima reka i mora.

 2. M says:

  Vojni expert nek obnovi gradivo!USA-NATO sve više okružuje Rusiju,sutra s modernim,sofisticiranim oružjem!Ako uspije udariti prvi,to će biti tako brzo i neobranjivo da u roku 30'minuta Rusija kao država i narod neće više postijati!Što tu još nije jasno?!?

  • Milan says:

   Upotreba nuklearnog naoružanja Rusije je predviđena i ukoliko se Rusija suoči sa ne-nuklearnom agresijom koja predstavlja pretnju po državu. "Na agresiju kakva god da bude, čak i nenuklearna, odgovara totalitet ruskih vojnih kapaciteta, u koje spada i nuklearno naoružanje.

 3. Medo Brundo i Medvedica Mica says:

  Jašta! Lično ja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *