ВОЈНИ ЕКСПЕРТ БРУТАЛНО ОДГОВОРИО СТОЛТЕНБЕРГУ: Руски медвед ће разбити зубе НАТО-у у црноморском региону

ВОЈНИ ЕКСПЕРТ БРУТАЛНО ОДГОВОРИО СТОЛТЕНБЕРГУ: Руски медвед ће разбити зубе НАТО-у у црноморском региону

1 децембра 2020

Руска Федерација у црноморском региону има довољно снага и средстава да „избије зубе“ Северноатлантском савезу, рекао је војни експерт Виктор Барањец у интервјуу за ФАН.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да ће Алијанса наставити да гради своје војно присуство у Црном мору као одговор на јачање руске војске на Криму, а о овом питању ће разговарати 2. децембра са министрима спољних послова Украјине и Грузије. Према његовим речима, црноморски регион је за Северноатлантску алијансу веома важан са војног становишта.– Црноморски регион је од стратешког значаја за НАТО, за све његове чланице. Такође блиско сарађујемо са наша два партнера, Грузијом и Украјином, у овом региону – рекао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а уверава да ће Украјина, Грузија, Турска, Бугарска и Румунија помоћи Алијанси у јачању њеног присуства у Црном мору. Поред тога, Алијанса већ има значајно војно присуство у региону: блок изводи поморске вежбе, а такође је распоредио с НАТО пактом бригаду за обуку у Румунији, рекао је Столтенберг.

Војни ескперт сматра да су речи Столтенберга у супротности са стварним стањем у региону.

– Овде је потребно раздвојити Столтенбергове празне речи и стварно стање ствари. Његова порука о јачању НАТО-а у Црном мору углавном је декларативна, а све због чињенице да Румунија, Бугарска, Украјина, Турска и Грузија већ имају приступ Црном мору и сопствену флоту – једни имају бољу, а други веома скромну. Говорити о јачању ове флоте, благо речено, неразумно је, јер сви знају о њиховој застарелости по савременим стандардима. Друга је ствар ако Столтенберг говори о увођењу ратних бродова у региону из нецрноморских земаља. Ако је писмен и није учио у школи по оценама, онда би требало да зна за постојање Конвенције Монтреук, која бродовима нецрноморских земаља омогућава улазак у Црно море само 21 дан – рекао је војни експерт.

Барањец је такође рекао да ће, уколико Северноатлантска алијанса не укаже на непостојеће непријатељство према Русији, војни блок изгубити значај и престати да постоји.

– Јасна нам је стратегија НАТО-а у свим правцима – постепени војни и политички притисак на Русију у складу са потпуно лицемерним, лажним и измишљеним паролама о претњи с наше стране. Знате, ако НАТО то не учини, тада Алијанса неће бити никоме потребна. За његово постојање потребан је „зубати руски медвед“, чија слика мора бити усађена у свест Европе. Користи им што кажу да ће ускоро да „нападне“ балтичке државе, Немачку, Француску и Шпанију. Ова идеолошке бесмислица, које НАТО користи, очигледно је заживела у Столтенберговом уму – објаснио је ескперт.

Барањец је јасно ставио до знања да је Русија спремна да одбије сваку агресију са Запада. Поред тога, полуострво Крим је најзаштићенија регија Руске Федерације.

– Који је задатак који је пред нама данас? Видимо да војно присуство НАТО-а на нашим границама расте. Али захваљујући нашим обавештајцима, ми већ знамо за планове НАТО-а. Ми у Генералштабу се природно припремамо да се супротставимо тим претњама. Али не би требало бити панике. Имамо довољно средстава да избијемо зубе сваком непријатељу који задире у Русију или њене савезнике. Имамо самопоуздања више него икад. Барем због чињенице да смо исту црноморску флоту опремили најновијим подморницама. Толико смо ојачали полуострво да је Крим данас један од најзаштићенијих региона Русије. Област Калињинград, која је такође тврд орах, може јој се такмичити у погледу одбрамбене снаге. Ако НАТО покуша да промоли главу, сигурно ће му поломити зубе – резимирао је експерт.

KOMENTARI6 коментара

 1. persida says:

  Sve to Rusija moze, ali ne znamo da li to SME i da li to ZELI. Sve je pod kontrolom Vladara iz senke, tako da tu niko od ovih o kojima pisete ne odlucuje nista.

   • Milan says:

    1. Persida ko da je ponikla iz Brozove pionirske škole. Vidi se po tome što ima stalnu potrebu da izjednačava Rusiju sa Zapadom. U novijem vremenu za nastavak Brozove škole koristi svoje lične utiske i predstave o Dubokoj državi. Po njoj duboka država i to jedna te ista je prisutna na celoj planeti. 2. Naslov teksta ne odgovara sadržaju. Akcenat je na podnaslovu "Baranjec je takođe rekao da će, ukoliko Severnoatlantska alijansa ne ukaže na nepostojeće neprijateljstvo prema Rusiji, vojni blok (NATO) izgubiti značaj i prestati da postoji." ... "Za dalje postojanje NATO-a potreban je "zubati ruski medved" čija slika mora biti usadjena u svest Evrope. Zato je NATO vojnoj Alijansi od koristi da kažu da će Rusija uskoro da "napadne" Baltičke države, Nemačku, Francusku i Španiju... 3. Cilj stalnog održavanja propagande o opasnoj Rusiji jeste otvaranje novog ratnog žarišta u Evropi, naravno daleko od Amerike. Jasno je da tajna vlada (duboka država) ima svoje najjače uporište u SAD, zatim kod njenih atlantskih partnera u Evropi. Crnomorski region prvenstveno treba da pripada zemljama tog regiona koje imaju direktan izlaz na Crno More. To su Rusija, Ukrajina, Gruzija, Turska, Rumunija i Bugarska. Ali to nikad nije bilo tako jer velike sile su oduvek zainteresovane za taj region. Od 6 crnomorskih država tri su članice NATO-a, i još dve nečlanice (Ukrajina i Gruzija) blisko saradjuju sa NATO-om. Crnomorski region oduvek je služio velikim zapadnim silama za ograničavanje Rusije, tako je Turska postala njihov saveznik. Konvenciju iz Montrea (Montreux Švajcarska) potpisale su 9 novembra 1936 godine: SSSR (u čijem sastavu su bile današnja Ukrajina, Gruzija i Moldavija), Turska, Bugarska, Rumunija, zatim Jugoslavija i Grčka, ali i Velika Britanija, Francuska, Japan. U vreme potpisivanja tog sporazuma Velikoj Britaniji i Francuskoj bilo je u interesu da Turska ostane vojno neutralna ili još bolje da bude naklonjena zapadnim saveznicima u slučaju otpočinjanja ratnog sukoba sa silama Osovine... Danas takvog interesa nema jer gotovo cela Evropa, i nekadašnje sile Osovine Nemačka i Italija, zatim Turska pripadaju NATO-u. Današnji NATO služi za postizanje američke prevlasti u svetu i objedinio je ranije teško suprotstavljene strane, veoma je sličan nekadašnjim silama Osovine. Stoltenberg je glavni portparol novog Hitlera, mali Gebels. Prva žrtva rata je istina, otuda potreba za propagandom o opasnom ruskom medvedu. Kakve su sad šanse Ruske Federacije? Glavni oslonac je u ruskoj vojsci i u ruskom vojno-industrijskom kompleksu, a strateški značajan Krim već bezmalo punih 6 godina pripada Ruskoj Federaciji. Dok razbijanje ovakve preteće ratne propagande na Zapadu teže ide. ... P.S. Crnomorskom regionu mogu se još dodati Srbija, Moldavija i Grčka koje su povezane sa Crnim morem tokovima reka i mora.

 2. M says:

  Vojni expert nek obnovi gradivo!USA-NATO sve više okružuje Rusiju,sutra s modernim,sofisticiranim oružjem!Ako uspije udariti prvi,to će biti tako brzo i neobranjivo da u roku 30'minuta Rusija kao država i narod neće više postijati!Što tu još nije jasno?!?

  • Milan says:

   Upotreba nuklearnog naoružanja Rusije je predviđena i ukoliko se Rusija suoči sa ne-nuklearnom agresijom koja predstavlja pretnju po državu. "Na agresiju kakva god da bude, čak i nenuklearna, odgovara totalitet ruskih vojnih kapaciteta, u koje spada i nuklearno naoružanje.

 3. Medo Brundo i Medvedica Mica says:

  Jašta! Lično ja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u