ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ШОКИРАО СВЕТ: Су-35 у ваздушном боју може да се носи са пет америчких F-35

VOJNI EKSPERT ŠOKIRAO SVET: Su-35 u vazdušnom boju može da se nosi sa pet američkih F-35

20 jula 2019

RUSIJA je objavila da je spremna da Turskoj – umesto  američkih lovaca-bombardera F-35, koje koj Vašington uskraćuje zbog raketnih sistema S-400 – ponudi svoje Su-35.

Neki su požurili da odmah ukažu:  da je F-35 borbeni avion pete generacije, a Su-35 – generacije 4++. Sa tvrdim zaključkom: to Ankara neće prihvatiti jer bi na tome izgubila.A uopšte nije tako.

Moskovski avio-ekspert Viktor Prjadka – generalni direktor kompanije „Alijsnss Aviacionih tehnologija Avintel“ – objasnio je da bi Turska sa Su-35, naprotiv, mnogo dobila:

„Su-35  je modifikacija legendarnog Su-27. Nije proizveden sa primenom stels-tehnologija, ali u manevarskom i aktivnom boju može da se nosi i sa dva, tri ili čak i pet američkih F-35!“

Prjadka je dodatno ukazao i sugerisao onima koji u Turskoj odlučuju o vojnom i strateškom planiranju i vojnim nabavkama:

„Su-35 je avion za ostvartivanje dominacije u vazduhu, a može da se koristi i kao bombarder i kao jurišni avion. U narednih 10-15, možda i 20 godina, Su-35 će sa vleikim uspehom odrađivati sve što je turska unela u svoju vojnu doktrinu“.Ponuda Su-35, na koju Ankara još nije odreagovala – najdirektnije je povezana sa turskom kupovinom S-400, do koje je došlo iako su Sjedinjene Države upotrebile protiv Ankare ceo svoj arsenal pritisaka i pretnji da to ne čini.

Uticajni britanski list Financial Times tu kupovinu je nazvao „tektonskim pomeranjem u domenu geopolitike“. Još i: „drskošću životno važnog člana NATO koji kupuje oružje i vojnu opremu od protivnika Zapada“.

Isti list naglašava procenjuje da je to postalo moguće zbog izrazitot zahlađivanja odnosa i nepoverenja između Turske i SAD i ličnih odnosa Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.

Financial Times pojavu S-400 u Turskoj naziva iznenađujućom i krajnje značajnom, a pobednikom ne Ankaru već – Moskvu.

Drugi britanski list The Times  „strateški zaokret Erdogana prema Rusiji“ takođe smatra „velikom Putinovom pobedom“. Uz procenu: Erdogan računa da će sa osloncem na Rusiju Tursku pretvoriti u regionalnu silu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *