ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ТВРДИ: За украјинске бродове, довољна је једна руска ракета

VOJNI EKSPERT TVRDI: Za ukrajinske brodove, dovoljna je jedna ruska raketa

29 novembra 2018

Prebacivanje ruskih obalskih sistema „Bal“ na Krim je pre svega politički korak, koji pokazuje odlučnost Rusije da štiti svoje interese oko ruskog poluostrva i direktno je uzrokovano provokacijama Ukrajine u Azovskom moru i incidentom koji se dogodio u Kerčkom moreuzu, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Dmitrij Kornjev.

Iako je na auto-putu koji povezuje gradove Kerč i Sevastopolj na Krimu snimljen vojni konvoj u kojem se nalaze obalski raketni kompleksi „Bal“, o ovome se još uvek niko od ruskih zvaničnika nije oglasio.„Prebacivanje sistema i, što je još važnije, činjenica da su ti snimci objavljeni, govori o tome da je to, pre svega, politički korak, koji pokazuje odlučnost Rusije da realizuje svoje viđenje međunarodnih pravila kontrole vodnim prostorom i direktno je povezano sa incidentom u kome su učestvovali ukrajinski i ruski brodovi. Mislim da je prebacivanje sistema ’Bal‘ politički gest, naročito zato što su to prilično ozbiljne snage. To je ozbiljna protivbrodska grupa, koja u potpunosti pokriva Kerčki moreuz i praktično u potpunosti pokriva i Azovsko more“, kaže Kornjev.

Ukrajinski vojni analitičari smatraju da raspoređivanje ruskih obalskih sistema „Bal“ na Krimu označava potpuno zatvaranje Azovskog mora za plovidbu i iscrpljivanje resursa Ukrajine za promenu situacije, koja se sada može promeniti samo pod pritiskom ukrajinskih zapadnih partnera. Međutim, Kornjev se sa tim ne slaže.

„To ne znači zatvaranje mora za plovidbu, nego označava mogućnost uništavanja ukrajinskih ili bilo čijih brodova u akvatoriji Azovskog mora. I ranije je bilo puno mogućnosti za kontrolisanje Azovskog mora, jer je protivbrodske rakete bilo moguće ispaljivati i sa aviona, brodova i sa ruske obale Azova, a sada se to može činiti i obalskim sistemom ’Bal‘. U napetoj situaciji ništa ne smeta da se kompleksi kao što je ’Bal‘ prebace na našu obalu Azovskog mora. Sada je odlučeno da oni budu raspoređeni na Krimu zbog mogućih provokacija, koje se mogu dogoditi ne samo iz pravca Kerča, nego i iz Odese ili Sevastopolja, na primer“, istakao je Kornjev.

„Bal“ je obalski raketni kompleks naoružan protivbrodskom raketom X-35. Razvijen je 2004. godine, a u arsenalu ruske vojske nalazi se od 2008. godine.

Namenjen je za kontrolu teritorijalnih voda i zaliva, kao i za zaštitu pomorskih baza, drugih obalskih objekata i obalske infrastrukture, a takođe i za zaštititu obale na desantno-opasnim pravcima.

„To je protivbrodski sistem. Jedan lanser može da nosi osam projektila. Rakete, dometa 120 kilometara, odlikuju se time što nisko lete i zbog toga ih je prilično teško oboriti. U suštini, one su slične američkim raketama „Harpun“ po svojim mogućnostima, a ’Harpun‘ je jedna od najrasprostranjenih protivbrodskih raketa na Zapadu. Zbog toga što su relativno male teško ih je pogoditi“, kaže Kornjev.

Kako ističe ekspert, posebna karakteristika kompleksa „Bal“ je i njegova mobilnost.

„Osobenost kompleksa ’Bal‘ je u tome da on može da koristi rakete sa svakog mesta tj. njemu nisu potrebne stacionirane i unapred pripremljene pozicije. Oni mogu da budu prebačeni na svako mesto gde može da stigne automobil, okrene se i aktivira. To je pravi mobilni sistem. On može brzo da se prebaci, obavi ’posao‘ i brzo ’ode‘. Pritom, može da stigne brzo tamo gde je najpotrebniji. Što se konkretno Krima tiče, on daje mogućnost manevrisanja: na primer, može da se koristi na Azovskom moru i potom brzo da se prebaci na Crno more, na njegov zapadni deo, a potom, ako zatreba, na istočni. Drugim rečima, u okviru Krima on može operativno da se prebacuje duž cele obale“, navodi ekspert.

Kornjev kaže da je karakteristika sistema „Bal“ još i ta što njegove rakete nisu preterano moćne, ali je njihova snaga apsolutno dovoljna za uništavanje bilo kog broda ukrajinske mornarice.

„Za malotonažne brodove, koji zapravo i čine ukrajinsku flotu, praktično bi uvek bila dovoljna samo jedna raketa. Azovsko more je plitko, najpliće na svetu, i zbog toga tamo plove samo malotonažni brodovi, a za njih je kompleks ’Bal‘ — bez sumnje, veoma efikasno rešenje. Grubo govoreći, jednim lanserom se može uništiti osam brodova“, precizirao je Kornjev.

Podsetimo, tenzije između Rusije i Ukrajine su počele da rastu nakon što su u nedelju tri broda ukrajinske mornarice, kršeći međunarodno pomorsko pravo, presekla državnu granicu Rusije i nekoliko sati pravili opasne manevre, ignorišući zahteve ruskih brodova koji su ih pratili. Došlo je i do vatrenog okršaja, a u incidentu su tri ukrajinska vojnika lakše povređena.

U Ukrajini je zbog ovog incidenta u deset oblasti uvedeno ratno stanje u trajanju od 30 dana, a ukrajinska vojska je dovedena u stanje najviše borbene gotovosti.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Deda Micko says:

  Pa, sta se onda ceka, da Putin dobio autorgram od Trampa? Mafija iz Sinaloe je deset puta opasnija od ruske armije.

 2. M says:

  Znači tako,u Azovskom moru se ne može ni utopiti jer je plitko!Onda Rusi moraju na obalu pometati i mitraljeska gnijezda,protiv Ukrajinske pješadije koja će tamo dopješačiti,čak i neplivači!

 3. Milica says:

  Krim je na sigurnom, a de fakto ni Donbas nemaju. Baš su se zaglavili u Ukrajini. Veliki osvajači sveta izgubiće se u Ukrajini kao magarac u magli. Prosladio im se dobitak Istočne Nemačke i svih bivših "varšavljanki" (Poljska, Madjarska, Češka, Slovačka, Rumunija, Bugarska, Albanija) i otpadnica od bivše Jugoslavije. Na Zapadu je rusomržnja na ceni jer oni bi da osvoje prostor bivšeg SSSR, odnosno prostor bivše Ruske imperije. Ali samo 3 i to manje zemlje-naslednice bivšeg SSSR-a dosad 100% su osvojili: Estonija, Letonija i Litvanija. U postupku su (u kom su se baš zaglavili): Gruzija, Ukrajina i Moldavija. Ove tri zemlje su i u programu Istočnog partnerstva EU (koji je prilično oslabio), kroz taj program ciljali su još sledeće: Belorusiju, Jermeniju i Azerbejdžan. Preostale su: Turkmenistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Kirgistan, Kazahstan i RUSIJA. Da bi do tog velikog dela stigli moraju osvojiti i/ili imati pod kontrolom celu Južnu Aziju, tu je i Bliski Istok. Ludilo veličine Zapada (megalomanija) koliko ljudskih života je dosad odnelo?

 4. Roy says:

  Jaki brodovi, bolje reci camce. Skuplja je raketa nego brod.

 5. Milica says:

  Ratna mornarica Ukrajine po podacima iz 2017 godine ima ili imala je 25 brodova i 12 patrolnih čamaca. Nemaju ni podmornice, a avijaciju ne smeju da koriste jer na Krimu su 3 kompleksa S-400. Ukrajina je dobila ulogu da provocira Rusiju, a sredstva koja ima su značajno slabija i lako će da ih izgubi. Praktično Porošenku za pokušaj pravljenja prljavih provokacija preostaje jedino Donbas, a tamo su spremni za "srdačan doček".

  • Dani says:

   porNosenko provocira,a ta provokacija ce da ga kosta i polozaja i drzave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *