ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ЗАЛЕДИО АМЕРИКУ: Одговор Русије биће жесток! ЕВО ШТА ЋЕ РУСИ УРАДИТИ

VOJNI EKSPERT ZALEDIO AMERIKU: Odgovor Rusije biće žestok! EVO ŠTA ĆE RUSI URADITI

2 februara 2019

Jedan od mogućih vojnih odgovora na istupanje SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa mogao bi da bude stvaranje vojno-mornaričke baze Rusije na Kubi, izjavio je član Javnog saveta pri Ministarstvu odbrane Rusije Igor Korotčenko.„Kao prioritetne mere treba razmatrati mogućnost pregovora s rukovodstvom Kube o otvaranju ruske vojne baze na ’Ostrvu slobode‘ u Sjenfuegosu. U prvoj etapi to bi mogla da bude vojno-mornarička baza, na kojoj bi se nalazile ruske dizel i višenamenske nuklearne podmornice, opremljene krstarećim raketama ’kalibar‘, a kasnije i ’kalibar M‘“, rekao je Korotčenko.

On je dodao da će u novonastaloj situaciji bilo kakvi raketni kompleksi SAD u Evropi, u slučaju da budu razmešteni na Starom kontinentu, biti prioritetni ciljevi za ruske sisteme uz primenu svih raspoloživih mogućnosti Oružanih snaga Rusije u oblasti savremenog raketnog i visokopreciznog naoružanja.

U ovom trenutku, elementi američkog sistema protivraketne odbrane razmešteni su na kontinentalnom delu teritorije SAD, u Evropi (Poljska i Rumunija) i u Azijsko-pacifičkom regionu. Mornarička sredstva za presretanje balističkih raketa (razarači s protivraketama) razmešteni su u blizini obala Rusije i Kine.

Predsednik SAD Donald Tramp je u petak saopštio da Vašington 2. februara započinje proceduru istupanja iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, sklopljenog 1987. godine. Američki državni sekretar Majk Pompeo je saopštio da će, ukoliko se Rusija ne bude vratila potpunom poštovanju Sporazuma u roku od šest meseci, on biti raskinut.

KOMENTARIJedan komentar

  1. A akoM says:

    USA neće dozvoliti instalaciju ruskog A-oružja na svojim granicama(Kuba,J.Amerika),i osujetit će to ne birajući sredstva!Sad je na redu Venecuela!Rusi i Kinezi taj plan mogu zaboraviti i mogu učiti kako spriječiti da budu sami na svojim granicama okruženi USA-Zapadnim A-oružjima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *