VOJNI EKSPERTI: Kijevsku huntu čeka sraman poraz u Novorosiji

VOJNI EKSPERTI: Kijevsku huntu čeka sraman poraz u Novorosiji

27 avgusta 2014

An armed militiaman supporting self-proclaimed Donetsk People's Republic guards checkpoint in eastern Ukrainian city of DonetskNagli prelazak snaga Donjecke i Luganske Republike u kontraofanzivu – glavna je tema među ruskim vojnim ekspertima. A unutar nje – mogućnost preuzimanja kontrole nad Mariupoljem, drugim po veličini gradom DNR.

Prenosimo vam ocene i predviđanja nekih od njih.

BORIS ROŽIN, ruski oficir u rezervi:

Dobro je što armija Donjecke Republike već vodi borbe pod Novoazovskom i što je presekla trasu Novoazovsk – Marupolj. To je već izazvalo histeriju među Ukrajincima i dovelo do bekstva njihovih pristalica u Dnjepropetrovsk.

Armija DNR će se na prilazima Novoazovsku i Mariupolju najverovatnije suočiti sa snagama brojnijim od svojih odreda. S obzirom da je front kod Ilovajska već napustio ukrajinski kazneni bataljon „Azov” i uputio se prema Mariupolju – verovatno će kijevska hunta za odbranu tog lučkog grada imati na raspolaganju najmanje 800-900 vojnika i oficira.

Ukrajinci imaju problem sa slabim moralnim duhom jedinica, a iznenadnost kontraofanzive snaga Novorosije i pretnja brzim udarom – logično su izazvale veliku paniku u Mariupolju i oko njega. Već se šire glasine o brzoj kapitulaciji Mariupolja pred udarima armije DNR.

Samo pominjanje mogućnosti da Mariupolj kapitulira bez borbe i da bude predat Donjeckoj Republici – samo po sebi pokazuje koliko su se kardinalno izmenile stvari u Donbasu poslednjih dana.

Sasvim je moguće da proboj prema Mariupolju – osim vojne – ima i političku pozadinu. Moguće je da je brzina izvođenja te operacije povezana sa mogućnošću da dođe do pregovora i obustavljanja vojnih dejstava, pa vrh DNR želi uspeh na tom frontu jer bi bio bitan prilikom određivanja granica.

Sam proboj na jug je riskantan jer jedinice koje u njemu učestvuju nemaju osigurane bokove i lako bi ih „rasekle” ukrajinske mehanizovane snage. U normalnim uslovima to bi izgledalo kao avantura, slična ukrajinskoj koja je tri njihove brigade uvela u prvi „južni džep”. Međutim, rizik ovoga puta nije veliki jer kijevska hunta nema jedinice u rezervi koje bi mogla da upotrebi za takav napad. A za predislokaciju snaga koje se nalaze kod Perekopa (na granici sa Krimom) potrebno je vreme. Zato procenjujem da će snage DNR koje nastupaju prema Mariupolju i Novoazovsku ratovati u uslovima „operativne praznine”.

Ovo znači da će snage DNR za izvođenje operacije imati na raspolaganju nekoliko dana, da će neuznemiravane moći da napreduju prema Mariupolju.

Uprkos svemu, kijevsku huntu ne treba potcenjivati. Ona raspolaže snagama za odbranu Mariupolja i ako odluči da ga brani po svaku cenu – taj grad neće biti lako zauzeti. A ako bude zauzet – neće ga biti lako zadržati.

U Mariupolju jeste panika, ali je rano da se govori o konačnom porazu kijevske hunte.

IGOR KOROTČENKO, glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana”:

Kijev svoje vojnike koristi kao topovsko meso, a uspesi su izostali. Zato je usledila prirodna promena odnosa snaga u korist narodne vojske.

Sada, kada je održala nekoliko pobeda, narodna vojska će dalje razvijati svoju ofanzivu na sve širem planu. Posebno prema Mariupolju.

Ukrajina finansira svoju armiju po principu – šta za nju preostane. Vojnicima daju plesnjiv hleb, suvu hranu kojoj je istekao rok upotrebe. Viša komanda ih je prepustila sudbini i ostavila da umiru bez hrane i rezervnog naoružanja. Upravo ovakav odnos rukovodstva Ukrajine i dovodi do poraza njegovu armiju i do ogromnih gubitaka u ljudima i tehnici.

Nastupila je demoralizacija ukrajinskih snaga. Njihovi vojnici više ne veruju ni svojim generalima, ni svojim neposrednim komandirima i mnogi više ne žele da ratuju.

Novu ofanzivu ukrajinske kaznene ekspedicije ne treba očekivati. Ona će nastaviti da granatira i raketira civilno stanovništvo Donbasa.

Konačni rezultat biće: sramni poraz Kijeva na jugoistoku.

VIKTOR MURAHOVSKIJ, glavni urednik „Arsenala otadžbine”:

Uspesi narodne vojske povezani su sa organizacionim i kadrovskim promenama.

Novorosija je konačno izgradila jedinstvenu vertikalu upravljanja svojim vojnim snagama, formirala štapske strukture i vojne jedinice – brigade, bataljone i divizione.

Snage Novorosije sada imaju vojno planiranje, pripremu operacija i njihovo svestrano logističko obezbeđivanje.

Kao glavni zadatak, komandama i jedinicama je postavljeno: preuzimanje inicijative. Nimalo slučajno. Čim je inicijativa na strani Donjecke i Luganske Republike – protivnik počinje da kasni sa donošenjem odluka, pa snage DNR i LNR mogu da biraju mesto i vreme udara.

Taktika kontraudara snaga DNR i LNR zasnovana je na operativnim opkoljavanjima i presecanjem ukrajinskih linija snabdevanja. To okružene kijevske jedinice lišava mogućnosti snabdevanja gorivom, municijom, vodom i hranom, pa vrlo brzo opada njihova borbena sposobnost.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Neša says:

    Jbga! A koji krasni vam je sve to trebalo? Objasniće vam Potrošenko i firerovi sledbenici!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *