VOJNI EKSPERTI: Prekid vatre u Ukrajini potrajaće najviše 5-7 dana

VOJNI EKSPERTI: Prekid vatre u Ukrajini potrajaće najviše 5-7 dana

5 septembra 2014

Crisis Continues In Eastern UkrainePrekid vatre na teritorije Novorosije, koji je dogovoren i preliminarno potpisan u Minsku, predviđa, pored ostalog da svako vojnički zadrži pozicije na kojima se trenutno zatekao.

Vojni eksperti, međutim prognoziraju da će potpisana obustava vojnih operacija biti tek predah koji teško da će potrajati duže od nedelju dana.

Ekspert Asocijacije vojnih politikologa, Aleksandar Perendžijev, smatra da će obe strane taj „kratkovremeni predah” iskoristiti za rešavanje „taktičkih zadataka”.

„Koliko god banalno izgledalo, obema stranama je potrebno i da se – naspavaju i odmore. Zato će se dogovoreno neko vreme poštovati, verovatno sa nekim sitnim kršenjima primirja. Međutim, uveren sam da će ratne operacije biti nastavljene. Smeo bih da se kladim da će se to dogoditi najkasnije za pet dana”.

Perendžijev je podvukao da „naravno, postoje dogovori na visokom nivou, ali postoje i realni ljudi koji su u sukobu”.

„Sa ukrajinske strane postoje dobrovoljački bataljoni koji nikome nisu potčinjeni. Te jedinice mogu nastaviti borbe na svoju ruku. Ustanici bi morali da na to odgovore. U prilog nastavku sukoba govori i okolnost da Donjecka Republika nije rešila problem čišćenja svog severa od ukrajinskih trupa” -precizira Perendžijev.

Šef Kijevskog centra za politička istraživanja i konflikte, Mihail Pogrebinskij, ukazao je da se došlo do primirja bez rešenja konflikta, ali je istakao da je važno što je led počeo da puca.

„Verujem da će se primirje kako-tako održavati, uprkos mogući ekcesima. Nisam, međutim, nimalo uveren da će za primirjem uslediti plodni pregovori koji bi se završili referendumom. A na kraju pregovora mora doći do referenduma o državnom ustrojstvu Ukrajine čiji bi rezultat bio obavezan za sve učesnike konflikta” – zaključio je Pogrebinskij.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *