ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ: Војска САД не може да добије велики рат са Русијом и Кином – ЕВО ЗБОГ ЧЕГА

VOJNI EKSPERTI: Vojska SAD ne može da dobije veliki rat sa Rusijom i Kinom – EVO ZBOG ČEGA

17 novembra 2018

Dvostranačka komisija je upozorila da je Pentagonu potrebno još više novca ako SAD žele da zadrže hegemoniju protiv pretnji od strane Rusije i Kine.

Panel, ovlašćen od strane američkog kongresa, upozorava da su SAD u riziku da izgube vojnu konfrontaciju sa velikim silama.Prema dokumentu od 116 strana koji je izradila Komisija za strategiju nacionalne odbrane, objavljen ove nedelje, američka vojska bi “mogla pretrpeti neprihvatiljvo visoke žrtve i gubitak glavnih kapitalnih dobara u svom sledećem sukobu“ i mogla bi izgubiti ili se “boriti za pobedu“ u ratu protiv Kine ili Rusije.

U izveštaju se zaključuje da “superiornost američke vojske više nije sigurna“ i da to ima “ozbiljne“ implikacije na američke interese i bezbednost.

Press TV izveštava: 12-člana komisiju stručnjaka je predvodio bivši zamenik sekretara za odbranu Erik Edelman i bivši šef pomorskih operacija, penzioniani admiral Geri Rafhed. Panel je ovlašćen u Zakonu o nacionalnoj odbrani 2017. godine za sprovođenje nezavisnog, nepristrasnog pregleda Strategije nacionalne odbrane 2018. godine.

Panel je objavio svoje nalaze u sredu. Izveštaj je pohvalio administraciju predsednika Donalda Trampa za više fokusiranja na Rusiju i Kinu, ali je tvrdio da Trampova nova Strategija nacionalne odbrane nema dovoljno sredstava.

“Strategija nacionalne odbrane (NDS) često počiva na sumnjivim pretpostavkama i slaboj analizi, i ključna pitanja u vezi sa tim kako će SAD ispuniti izazove opasnijeg sukoba ostavlja bez odgovora,“ navodi se u izveštaju.

“Komisija je nedvosmisleno procenila da NDS nema dovoljno sredstava,“ dodaje se u izveštaju, dodajući da su “dostupni resursi očigledno nedovoljni za ispunjavanje ambicioznih ciljeva strategije, uključujući i osiguranje da Ministarstvo odbrane može poraziti glavnog neprijatelja dok istovremeno odvraća druge neprijatelje.“

Ovo se zaključuje iako je Trampova administracija američkom Ministarstvu odbrane odobrila da investira oko 717 milijardi dolara u vojne strategie koje će biti usmerene na Rusiju i Kinu.

Tramp je rekao da je budžet namenjen revitalizaciji američke vojske, što je jedno od njegovih ključnih obećanja tokom kampanje.

Izveštaj upozorava da bi “američka vojska mogla pretrpeti neprihvatljivo velike žrtve“ i “mogla bi se boriti za pobedu, ili možda i izgubiti, rat protiv Kine ili Rusije.“

“SAD su naročito u opasnosti da budu savladane ako njihova vojska bude primorana da se bori na dva ili više frontova istovremeno,“dodaje se.

Američki ministar odbrane Džejms Matis je ranije takođe upozorio da Rusija i Kina izazvivaju američku vojnu dominaciju sa tehnolokim napretkom, “postavljajući međunarodni poredak pod napad.“

On je rekao da je američka dominacija na moru, kopnu i vazduhu ugrožena ruskim i kineskim tehnološkim napretkom.

(Webtribune.rs)

BONUS VIDEO: RUSIJA POSTAJE SILA

KOMENTARI9 komentara

 1. SLAVKO-KNIN says:

  Ajme kad cujem kako su Kinezi tehnoloski u vojnoj oblasti napredni momentalno mi se i drob i zeldac okrenu.Odma se sjetim onog Kineskog zarobljenog Kalasnjikova kojeg smo zarobili na Miljevackom platou dolje kod Siritovaca.Na Kineskom Kalasnjikovu je zeljezo upola tanje nego na Zastavinoj M70.I onda se pitam o cemu se tu radi ljudi moji kaka Kineska tehnologija i ko tu sta bi se kazalo j... jeza??????Nemaju Kinezi nista kvalitetno sta bi ijole moglo da parira Zapadnom naoruzanju.Kinezi imaju sklonost obilaziti sajmove naoruzanja pa onda pokusavaju kopirati.Medjutim te njeve kopije su bas lose kopije.Nedavno sam slusa Lazanjskog na Sputnjiku ima svoju emisiju na nisanu Lazanjskog.Dje on veli za te Kineske avijone da ti avijoni uopste njesu na nivou ni Americki F15 F18 i F16 a kamo li na nivou F35.Vec da ti Kineski avijoni usebi imaju motore od Miga 29 a limarija im je nasminkana tako da odaje utisak da se radi o stelt tehnologiji.A u stvari limarija je cisto zeljezo odnosno lima.Ja iskreno Boga molim da Srbija ne kupi to najavljeno Kinesko oruzje to est naki PVO sistem i bespilotne letjelce.Jer znam da je to kvalitet ravan kvalitetu kineski kisobrana i papuca koje vecina nas kupuje na buvljacima.Vise bi volijo da udjemo u NATO a onda da nabavimo pravo oruzje i prave avijone i sve drugo dakle Zapadnu tehniku.Nama u Srbiju bi savrseno legla jedna eskadrila F18 Super Hornet avijona.I nekoliko baterija unapredjenog US PVO sistema Patrijot.Ovo kad bi imali tad bi mogli kazati da smo neko i nesta.

  • Karital says:

   Kinezi, majkane mogu napraviti i dobar i loši AK, a mogu i najbolji.Hrvati nisu imali love za one bolje, kvalitetnije pucaljke, pa su bili primorani kupovati one lošije kvalitete.Ako se vratiš u svoju selendru, bit ćeš u NATO-u.

   • SLAVKO-KNIN says:

    Nemam se dje vratiti ustase su mi zapali kucu.Ima sam kucu staru preko 200 godina tipicni stil zidanja kako se zidalo u Dalmatinskoj Zagori.Kamena kuca od 300 kvadrata pokrivena kamenim plocama.Pola kuce je bilo namjenjeno za ovce i koze i magarad a druga polovica kuce je bila namjenjena za ljude.A na sredini kuce sam ima ognjiste i verige a okolo kreveti dje smo spavali.Ima sam i gusternu ispred kuce moglo je unju stati 3 cisterne vode.Ima sam i vinograd od 1000 panja to sam ja radijo i obradjiva.Ima sam dva magereta ima sam sve sta mi treba.A onda su ustase dosle i ocerale me i zapalili mi moju kucu.

 2. SLAVKO-KNIN says:

  Nemora Amerika i NATO da ulaze u rat sa Kinom i Rusijom.Americi je dovoljno da povuce jedan potez.A taj potez je da sve Americke kompanije povuce iz Kine u Ameriku i EU drzave da isto to naprave.I Kineska ekonomija ce se soriti ki kula od karata.Kinezi ce se vrlo brzo vratiti na nivo zivljenja koji su imali u nazad 30 godina.Dakle vise nece voziti BMWove Mercedese i slicne avute.Vec ce se jopet popeti na svoje bacikle.Vidijo sam skoro na Youtube naki klip dje Kinez u nakom selu u Kini jasi na nerastu i taj mu nerast zamjenjuje avuto i baciklu.Dakle na taki nivo ce se Kina vratiti ukoliko Amerikanci rjese svoje kompanije povuci iz Kine.

 3. Vlada says:

  “...Komisija je nedvosmisleno procenila da NDS nema dovoljno sredstava,...“ - dalje nisam čit'o...

  • SLAVKO-KNIN says:

   Znaci Majkane iti si primjetijo Rusku propagandu?????Zamisli budzet Amerike za vojsku je preko 700 milijardi dolara i sad toboze NDS nema novaca??????Sta to kaziva????To kaziva da je sve to laz i Ruska propaganda.Koja ima za cilj ubjediti sludjeni narod kako Amerika nema novaca i kako nemere pobjediti Rusiju i Kinu u ratu.U te lazi samo teski debili mogu vjerovati.Amerika ima vojni budzet veci od pola drzava ovog svjeta ukljucujuci zajedno Kinu Rusiju Indiju i cjelu Evropu Amerika od sviju nji jopet ima veci budzet.Majkane Amerika je naj jaca vojna sila Svjeta i niko joj nista nemere.

   • Velika Metla says:

    Slavko Kvaterniku usRašo,i zato što ti misliš da je sila ti,kao i preci tvoji,držiš gaće ispod kolena,za svaki slučaj? I Ti nekome goVnoriš o debilizmu? Govedo jedno nepotpregnuto!

 4. Velika Metla says:

  Neka probaju,i rešili si nedoumicu! Da se ne pate u razmišljanju mogu li,ili ne mogu!

 5. M says:

  Probat će USA,probati,...i popušiti...prvu rundu!Ali će pritom svoje glavne konkurente,Euro-Aziju ubaciti u"mašinu za mljevenje mesa",za dugo vremena!I ući u borbu izjednačenu,igrati na kartu iscrpljivanja!Ali,onda će dugo to potrajati,predugo,i mnogima će prisjesti,na kraju svima!I bit će svi sretni da dođe jedan pametan koji će sve to uspješno riješiti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *