ВОЈНИ ПИЛОТИ бојкотују обуку због застарелих руских авиона!

VOJNI PILOTI bojkotuju obuku zbog zastarelih ruskih aviona!

25 oktobra 2017

Neki od pilota bugarskog ratnog vazduhoplovstva odbijaju obuku u znak protesta protiv zastarelih borbenih aviona ruske proizvodnje mig 29, javlja u utorak Dpa.

No, zamenik ministra obrane Atanas Saprjanov tvrdi da su avioni potpuno ispravni, dodajući da se sprovode svi zadaci kontrole vazdušnog prostora u okviru misije NATO.

Vlada premijera Bojka Borisova od maja je u sukobu s predsednikom Rumenom Radevom – bivšim vojnim pilotom – i opozicionim socijalistima zbog kupovine novih aviona.

Prelazna vlada koju je potvrdio Radev odlučila se za kupovinu švedskih Gripena, no tu je odluku u junu poništio parlamentarni odbor, te umesto toga zatražio ponude za kupovinu korišćenih F-16 od Portugala i Eyrofighter Tuphoons.

Bugarska je pristupila NATO-u 2004, ali je većina opreme ruske proizvodnje. Ministar obrane Krasimir Karakadžanov optužio je pilote koji su u bojkotu za pokretanje politički motivisane kampanje.

„Neko je namerno zakuvao ovu situaciju“, kazao je ministar.

(Hina)

KOMENTARIJedan komentar

  1. namcor says:

    Prvo, obzirom da se kod nas, sada, vodi tiha kampanja protiv MIG-ova koje smo dobili od Rusa, naslov je (za one koji ne proćitaju o čemu se radi) blago rečeno "usmeravajući", prema mišljenju da smo od Rusa dobili otpad. I zbog toga ga smatram vrlo tendencioznim. Drugo, ovi MIG-ovi koje smo mi dobili će služiti još desetak, pa i više godina. Letačke osobine te letelice nisu sporne. Niti godine starosti. Jer, NATO zemlje i danas prodaju "svojim partnerima" i starije F-16. Radi se o elektronskoj modernizaciji, koja mora da košta. I radi se o naoružanju tih aviona. Koje takođe vrlo košta. Od novca, koji se ulaže u ovih 6 MIG-ova, 90% odlazi na novu elektroniku i naoružanje. Jer, u svakom pogledu je MIG29 superniorniji, letački gledano, u odnosu na F-16 i F-18. Dakle, nismo dobili gomilu gvožđa, već od nas zavisi kako će taj metal biti opremljen. Koliko para, toliko muzike. U ovom slučaju, dobijamo mnogo više muzike, nego što smo imali para!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *