ВОЈНИ СТРУЧЊАK: Зашто је америчко оружје остало у Авганистану…

ВОЈНИ СТРУЧЊАK: Зашто је америчко оружје остало у Авганистану…

23 августа 2021

Војни аналитичар Виктор Баранец указао је на опасност од напада афганистанских терориста великих размера на суседне земље које су биле део Совјетског Савеза.Након што су милитанти терористичке организације Талибан, забрањене у Русији, коначно успоставили своју моћ у Авганистану и створили пуноправне оружане снаге, Таџикистан, Туркменистан и Узбекистан ће постати жртве напада Авганистанаца.

Баранец је напоменуо да ће талибанима можда требати само неколико година да се припреме за инвазију на републике бившег СССР-а.

Експерт је приметио да је тако кратак временски оквир у великој мери последица акција Американаца, који су пре напуштања Авганистана оставили огромне арсенале, као и велику количину војне опреме, која је потом прешла у руке талибана.

„Американци су знали да ће све ово припасти талибанима. То су учинили намерно и са удаљеним прорачуном: када се талибани коначно организују и преузму власт, када буду имали државу и пристојно наоружану војску, онда ће са свим овим појурити на север, у Таџикистан, Узбекистан, Туркменистан“, рекао је Баранец, наглашавајући да је само 65 хиљада талибана успело да преузме контролу над Авганистаном.

Експерт је истакао да се тренутно још 100.000 милитаната придружило редовима терориста. Сумирајући ситуацију, он је изразио уверење да у догледно време треба очекивати да ће „ова легија са америчким оружјем“ кренути у рат против северних суседа.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milorad5 says:

    ne verujem da su mislili da poklone to oružje na takav način talibanima,ostavili su ga svojim saradnicima u avganistanu,a ostavili su dosta toga jer kada odu teško da će moći da im šalju pojačanja.Takodje talibani nemaju dovoljno obučenih ljudi za neke od tih sistema a i činjenica je da su već jednom kontrolisali avganistan i nisu nigde oni upadali okolo.I talibani i avganistan su UMORNI od rata i "demokratije" mislim da će tamo biti MIRNO ako talibani uspeju da učvrste vlast i ne izbije gradjanski rat.U svakom slučju sigurno je da talibani nemaju silu kojom mogu da vrše agresivne vojne ispade čak i sa ovim naoružanem ih je premalo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u