ВОЈНИ СТРУЧЊАK: Зашто је америчко оружје остало у Авганистану…

VOJNI STRUČNJAK: Zašto je američko oružje ostalo u Avganistanu…

23 avgusta 2021

Vojni analitičar Viktor Baranec ukazao je na opasnost od napada afganistanskih terorista velikih razmera na susedne zemlje koje su bile deo Sovjetskog Saveza.Nakon što su militanti terorističke organizacije Taliban, zabranjene u Rusiji, konačno uspostavili svoju moć u Avganistanu i stvorili punopravne oružane snage, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan će postati žrtve napada Avganistanaca.

Baranec je napomenuo da će talibanima možda trebati samo nekoliko godina da se pripreme za invaziju na republike bivšeg SSSR-a.

Ekspert je primetio da je tako kratak vremenski okvir u velikoj meri posledica akcija Amerikanaca, koji su pre napuštanja Avganistana ostavili ogromne arsenale, kao i veliku količinu vojne opreme, koja je potom prešla u ruke talibana.

„Amerikanci su znali da će sve ovo pripasti talibanima. To su učinili namerno i sa udaljenim proračunom: kada se talibani konačno organizuju i preuzmu vlast, kada budu imali državu i pristojno naoružanu vojsku, onda će sa svim ovim pojuriti na sever, u Tadžikistan, Uzbekistan, Turkmenistan“, rekao je Baranec, naglašavajući da je samo 65 hiljada talibana uspelo da preuzme kontrolu nad Avganistanom.

Ekspert je istakao da se trenutno još 100.000 militanata pridružilo redovima terorista. Sumirajući situaciju, on je izrazio uverenje da u dogledno vreme treba očekivati da će „ova legija sa američkim oružjem“ krenuti u rat protiv severnih suseda.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    ne verujem da su mislili da poklone to oružje na takav način talibanima,ostavili su ga svojim saradnicima u avganistanu,a ostavili su dosta toga jer kada odu teško da će moći da im šalju pojačanja.Takodje talibani nemaju dovoljno obučenih ljudi za neke od tih sistema a i činjenica je da su već jednom kontrolisali avganistan i nisu nigde oni upadali okolo.I talibani i avganistan su UMORNI od rata i "demokratije" mislim da će tamo biti MIRNO ako talibani uspeju da učvrste vlast i ne izbije gradjanski rat.U svakom slučju sigurno je da talibani nemaju silu kojom mogu da vrše agresivne vojne ispade čak i sa ovim naoružanem ih je premalo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *