ВОЈНИ ВРХ РУСИЈЕ: Апсолутна је лаж да је Румунија на Дунаву запленила наше оружје намењено Србији

VOJNI VRH RUSIJE: Apsolutna je laž da je Rumunija na Dunavu zaplenila naše oružje namenjeno Srbiji

26 jula 2019

VOJNA tehnika isporučena je Srbiji kao što je predviđeno ugovorom i po planu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je to saopštilo povodom navoda da Rumunija nije propustila transport sa ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju, a zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini.„Ministarstvo odbrane Rusije nije slalo nikakve brodove sa vojnom tehnikom Dunavom u Srbiju. Sva saopštenja o takvoj isporuci i toboženjem zaustavljanju `ruskog transporta sa oklopnim transporterima` apsolutna su laž“ – objavljeno je u Moskvi.

Uz naglašavanje: „Sve isporuke su izvršene pri strogom poštovanju uslova ugovora i na dogovorene datume. Strogo u skladu sa međunarodnim zakonima i kao deo bilateralne vojno-tehničke saradnje“.

Portparol rumunskog ministarstva inostranih poslova izjavio je ranije danas da je Rumunija odbila da izda dozvolu za tranzit Dunavom za Ruska plovila sa vojnom opremom za Srbiju.

Rumunski telekanal Digi 24 objavio je da je u Srbiju trebalo da stigne 30 tenkova T-72S i 30 oklopnih transportera BRDM-2.

Još je naveo: „Naše vlasti su zaustavile taj transport i konfiskovale oružje“.

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad2 says:

  dobro pa šta su onda zaustavili i konfiskovali, nije mi jasno ovde u vegoradu tvrde da su 30 tenkova poklon rusije srbiji blokirani u rumuniji.

  • Miraš says:

   Organizacija otpreme i transporta robe rečnim saobraćajem može se organizovati i UGOVORITI kroz dva tipa ugovora: brodarski i vozarski (vozarinski). Ali ovde je reč baš o medjunarodnom rečnom transportu robe, jer luka utovara (mesto preuzimanja robe) i luka istovara (mesto predaje robe) nalaze se u dve različite države (Ruska Federacija, Srbija), a izmedju je još i treća država Rumunija. Dakle prethodno pre otpočinjanja isporuke MORA se napraviti odgovarajući ugovor o prevozu. Moguće je baš to da uopšte nije napravljen ni ugovor o prevozu. ... Lazanski je konkretno rekao tek ovo: "nama su Rumuni blokirali prevoz doniranih tenkova i oklopnih borbenih automobila iz Rusije. Ne dozvoljavaju prevoz tih vozila Dunavom, iako u odredbama Konvencije o plovidbi Dunavom nema niti jedne tačke na kojoj bi se temeljila ta odluka Bukurešta..." Nije rekao u kojoj fazi su Rumuni blokirali, da li u prvoj kod ugovaranja transporta ili baš tokom transporta. A naši mediji sa potrebom da imaju bombaste naslove preneli su to pogrešno, ili namerno zlonamerno.

   • Miraš says:

    ... da uopšte nisu uspeli da naprave ugovor o prevozu tako da pokušaja prevoza robe do luka u Rumuniji nije ni bilo ...

  • Miraš says:

   Nisam se direktno bavio organizacijom rečnog transporta pa još da je i međunarodni, proverite još kod nekog.

   • marinko says:

    meni se cini da srbija laze jer i nema nameru da uvozi oruzije iz rusije ne sme, od nato pakta

    • Slobodanka says:

     Već su stigla oklopna vozila, ali ne brodom nego avionom. Moguće je da je brodski prevoz tenkova pogodniji a i jeftiniji. Pre imam utisak da su novinari svojim pisanjem podpitivali vlasti Rumunije da li će konačno biti moguća doprema tih tenkova brodovima - Dunavom. Na kraju izveli su zaključak da moraće i tenkove da dopreme avionom.

 2. A akoM says:

  Jel se to meni čini,ili Rusija laže?!?

 3. Vodja says:

  Kao sto rekoh u prethodnom clanku vezano za ovu vest. Rumuni su nacionalsovinisti i svaki put su protiv Srba i Rusa. Sta nije jasno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *