Војни врх Русије упозорио САД да гурају свет ка новој опасној трци у наоружању

Vojni vrh Rusije upozorio SAD da guraju svet ka novoj opasnoj trci u naoružanju

29 marta 2017

4465513

Zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije – general Viktor Poznihir – javno je progovorio o dva scenarija po kojima sistem protivraktene odbrane Sjedinjenih Država može presretati i uništavati ruske interkontinentalne balističke rakete.

Naveo je vatrena moć američke PRO uključuje oko 30 protivraketa GBI, 130 protivraketa Standard 3, 150 protivraketnih sistema THAAD, postavljenih na teritoriji SAD, a takođe unutar Evropskog i Azijsko-Pacifičkog segmenta PRO.

Izvestan broj protivraketa nose i ratni brodovi saveznika SAD.

Poznihir je podsetio da sam Vašington tvrdi da će do 2022. godine raspolagati sa više od 1.000 protivraketa. A da će ih u perspektivi biti više nego što nuklearnih bombi nose sve ruske interkontinentalne rakete i podmornice.

„Takav broj vatrenih sredstava američke PRO predstavlja ozbiljnu pretnju našem potencijalu za obuzdavanje, posebno zato što SAD rade na modernizaciji svojih sistema PRO“, – rekao je Poznihir na rusko-kineskom brifingu posvećenom protivraketnoj odbrani.

Taj brifing je održan u okvirima Konferencije o razoružanju, a ruski general je ukazao da će se modifikacija 2A američke protivrakete Standard 3 pojviti već 2018. godine i da će biti u stanju da presreću strateške balistički rakete ne samo u srednjoj i završnoj fazi leta, nego i dok su u uzletnoj.

„Ovo znači – dodao je Poznihir – da će američke protivrakete biti u stanju da presreću naše i kineske balističke rakete pre nego što dođe do razdvajanja njihovih bojevih blokova“.

Prema njegovim rečima, prvi scenario operiše sa mogućnošću da (američki) brodski sistem PRO, koji se nalazi u Baltičkom moru, presreće interkontinentalne balističke rakete koje budu lansirane sa teritorije evropskog dela Rusije. Još u početnoj etapi njihovog leta.

U drugom slučaju se računa sa presretanjem iz Norveškog mora – opet brodskim sistemom PRO – raketa koje budu lansirane sa ruskih podmornica iz Barencovog mora.

Presretanje bi – zahvaljujući velikoj brzini protivraketa -bilo moguće već u početnoj fazi leta (ruskih raketa).

Poznihir je dodatno objasnio da američki stacionarni radari „pokrivaju“ sve moguće trajektorije leta ruskih balističkih raketa prema SAD.

Pritom je naglasio: „Zona kontrole američkih radarskih stanica obuhvata praktično celu teritoriju Rusije. Te stanice su u stanju da prate let svih naših raketa i da daju njihove koordinate radarima protivraketnih sistema SAD“.

General Poznihir je, nakon svih ovih ukazivanja, upozorio:

„Postavljanje američke protivraketne odbrane narušiće strateški paritet i suziti mogućnosti za dijalog o nuklearnom razoružanju. Pretnja je i slobodnom korišćenju kosmičkog prostora. Stoga će jačanje potencijala američke PRO stimulisati trku u naoružanju, pre svega u domenu strateškog naoružanja, i prisiljavati druge zemlje da preduzimaju parirajuće vojne i vojno-tehničke mere“.

Prema njegovim rečima, američka PRO je pretnja bezmalo svim kosmičkim aparatima na niskim orbitama

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *