ВОЈНИЦИ У МИРОВНОЈ МИСИЈИ УН силују широм света

VOJNICI U MIROVNOJ MISIJI UN siluju širom sveta

3 jula 2017

Od početka godine je najmanje 55 vojnika u mirovnoj misiji UN optuženo za seksulano zlostavljanje civila u okolini misija UN. Prema zvaničnim podacima, poslednji u nizu incident su napravili mirovnjaci Republike Kongo koji su do nedavno boravili u Centralno-afričkoj Republici.

Potvrđeno je da je bilo novih optužbi da su vojnici UN seksualno zlostvljali civile, ali zvaničnici ove organizacije nisu potvrdili da li se incident desio pre ili posle povlačenja UN trupa iz ove države. Bataljon iz Konga broji oko 600 ljudi. Mnogi od njih su optuženi, zbog čega je odlučeno da se trupe povuku iz centralne Afrike.

Ovo nije prvi slučaj da su vojnici UN optuženi za zlostavljanje, uključujući i decu. Istraživanje AP pokazuje da je širom sveta zbog seksualnog zlostavljanja civila podneto čak 2000 optužbi u periodu od 2005 do 2017 godine.

Iako generalbni sekretar UN Antonio Guteres ne prestaje da spominje ovaj problem, prema informacijama sa terena, izgleda da pravih pomaka, procesuiranja i praktičnih aktivnosti u vezi rešavanja ovog problema suštinski nema, prenosi telegraf.rs

NjuzFront Srbija

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *