Vojnik Euleksa ubijen na mestu gde su Albanci iz okolnih sela izazivali više incidenata

Vojnik Euleksa ubijen na mestu gde su Albanci iz okolnih sela izazivali više incidenata

20 septembra 2013

euleks_north_kos_123U napadu na konvoj Euleksa na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Leposavić ubijen je litvanski vojnik Audrius Ševaničus, dok su trojica ranjena. Napad se desio u blizini albanskih naselja Žaže, Boljetin i Lipa u opštini Zvečan, na mestu na kome se prethodnih godina desio čitav niz incidenata, za koje je pouzdano utvrđeno da su odgovorni Šiptari iz okolnih sela.

Taj predeo iznad magistrale naziva se Bajgora i naseljen je šiptarskim selima. Na istom mestu je 2003. ubijen indijski pripadnik UMNIK policije, a odgovornost je preuzela ANA (Albanska nacionalna armija) zbog čega je Unmik ovu paravojnu formaciju proglasio terorističkom.

Nekoliko meseci pre toga, u blizini ovog mesta dvojica uniformisanih terorista iz iste organizacije poginuli su prilikom neuspešnog pokušaja postavljanja mine na nadvožnjaku. Portparol UMNIK-a je tada najpre negirao mogućnost da je pokušaj miniranja izvršila ANA, ali je ova organizacija sama preuzela odgovornost za napad i objavila imena poginulih terorista.

Novi incident na istom mestu dogodio se 2006. kada su lokalni Šiptari pucali na KFOR i ranili jednog Ukrajinca.

U aprilu prošle godine, mediji su objavili video snimak sa tog mesta na kome se vidi kako naoružani Albanci snajperom posmatraju srpska vozila koja prolaze magistralom. Radilo se o vidu pritiska na lokalne Srbe koji su u to vreme na barikadama blokirali prolaz kosovskoj policijskoj službi i carinicima.

Na ovom delu magistrale često se dešavaju kamenovanja srpskih vozila.

Uprkos svemu navedenom, predsednik i prvi potpredsednik Vlade Srbije praktično su okrivili Srbe sa severa za ubistvo litvanskog policajca i optužili ih za „ekstremističko ludilo“ i „terorizam“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *