ВОЈСКА ИМА ЈЕДАН ЦИЉ – ДА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ: 2009. стратегију одбране су нам правили странци, а сада је стварамо сами! (ВИДЕО)

VOJSKA IMA JEDAN CILJ – DA SE SPREMA ZA RAT: 2009. strategiju odbrane su nam pravili stranci, a sada je stvaramo sami! (VIDEO)

8 decembra 2017

(foto: mod.gov.rs / Dimitrije Ostojić)

Predloženi budžet za vojsku od 70 milijardi dinara istorijski je najveći budžet od 2000, država je ponosna je na svoju vojsku i naravno da će je naoružavati po jasnim planovima, u skladu sa politikom i potrebama zemlje i naroda, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

– Potreba ovog naroda je da ima snažnu vojsku, nisu ovo vremena kada se govorilo da nemamo nijednog neprijatelja i da nikada nećemo ratovati. Mi to ne možemo da kažemo, jer ne znamo to, rekao je ministar u Narodnoj skupštini tokom rasprave o budžetu.

Vojska, ističe ministar, služi samo za jednu stvar – da se spremi za rat i ni za šta drugo, te da, ako rata nikada neće biti i ako nije trebalo da ga bude, ako ne treba vojska da se naoružava, onda – „da se raspusti“.

– Onda je previše, ne 70 milijardi, koliko smo dobili, nego je i sedam miliona previše. Šta će nam? Vojska služi samo za jednu stvar – da se priprema za rat, a na politici je da rat izbegne, koliko god može, izričit je Vulin.

Posao političara vojske je, smatra Vulin, da vojska bude moćna, jaka, zadovoljna, naoružana, a „naravno da se svi raduju nabavci Migova i naravno da je ta nabavka u skladu sa planom opremanja“.

Obraćajući se narodnom poslaniku Zoranu Živkoviću, Vulin ga je pitao zašto u njegovo vreme nisu nabavljeni Migovi, „ili Fantomi, F16, ne pravi pitanje“, te zašto tada niti jedan tenk nije uveden u naoružanje, a rasterani „svi oficiri koji su vredeli i prošli ratišta“.

– Naravno da ćemo se naoružavati po jasnim planovima, koji su dostupni kome treba da budu, u skladu sa politikom i potrebama ove zemlje i naroda. Priča o tome da navodno naša tajna služba nema na svom sajtu ili u budžetu precizno definisane razdele, a da imaju neke druge službe, naravno da je notorna laž, jer nijedna ozbiljna služba ne govori o takvim stvarima na sajtovima i u javnosti, rekao je Vulin.

Dodaje da zato postoje nadležni skupštinski odbori, koji vrše kontrolu službi, kao i nadležne budžetske inspekcije, koje vrše kontrolu trošenja novca.

– Razvijaćemo svoj sistem bezbednosti, jačaćemo, naoružavaćemo vojsku, na veliko zadovoljstvo svih njenih pripadnika, ali i svakog građanina ove zemlje. Povećane su plate u vojsci, dnevnice, uvedena je solidarna pomoć, pripadnici vojske mogu sa zadovoljstvom da očekuju da će imati kao i ostali pripadnici bezbednosnog sektora masovnu stambenu izgradnju i da će u naredne tri godine početi da dobijaju prve stanove, kao i sve što do sada nisu imali, rekao je Vulin.

Kaže i da „smo svi bili svedoci kako je vojska mirno stajala i gledala kako 17. marta 2004. gori Kosovo i Metohija i sprovodi martovski pogrom“.

– Vojska nije reagovala, država nije reagovala. Gledali smo kako Kosovo proglašava nezavisnost, nije vojska reagovala. Zato se pravi moćna i jaka vojska. Da se ne desi više nikada tako nešto nikome. Ako vojska nije potrebna, onda je ukinite, ali dok je ne ukinete, biće i naoružana, imaće veće plate, radiće i napredovaće, jasan je Vulin.

Strategije odbrane u ovoj zemlji, dodaje, donosili su oficiri stranih armija, nisu ih donosili srpski oficiri i da sada više tako neće biti.

Ova vojska više neće uništiti nijedan tenk, neće proterati nijednog oficira, neće se nikada više stideti svojih vojnika, kazao je Vulin.

KOMENTARI4 komentara

 1. Batina says:

  Ovom ce narasti usi ko magarcu od silnih lazi.

 2. rajko says:

  predlazem da svaki muskarac iz srbije vojno sposoban do 24-te godine prodje obaveznu osnovnu vojnu obuku, da to bude u kasarni koja mu je najbliza mestu stanovanja tako da subotom i nedeljom ide kuci (manje strsa kako za roditelje tako i za vojnika). po zavrsenoj obuci polagali bi ispit i time pokazali da su spremni za odbranu zemlje (primer: svajcarska), u slucaju da ne "prodju", ispit bi bio ponovljen. u toku obuke svakom vojniku omoguciti dodatni napredak: specijalne snage, snajperisti, tenkovske jedinice itd.

  • Sasulja says:

   Bravo Rajko.

 3. Zorica_Ts says:

  Lep populistički govor Vulina! Eh da je na rečima kao na delima, gde bi nam bio kraj. Ovako na delima je isti kao i ovi pre njega, materijalni status pripadnika vojske ponižavajući, kao i u prosveti i u zdravstvu... a na lokalnom nivou razni savetnici, konsultatni, reeferenti... bez ikakvog znanja i zvanja plaćeni kao kapetani, majori ili genarali, a da se ni ne pojave na poslu. Dokle?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *