ВОЈСКА КАРАБАХА оборила два азербејџанска дрона

VOJSKA KARABAHA oborila dva azerbejdžanska drona

12 oktobra 2020

Situacija na celoj liniji dodira azerbejdžanskih i jedmenskih snaga u Nagorno-Karabahu ostala je napeta tokom noći, Jerevan ne poštuje humanitarno primirje, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Azerbejdžana, dok Armija odbrane Karabaha tvrdi da je azerbejdžanska strana započela artiljerijski napad na jermenske položaje.

U saopštenju se navodi da su jermenske snage nekoliko puta pokušale da napadnu položaje azerbejdžanske vojske u pravcu Agdera-Agdam i Fizuli-Džebrail, kako bi vratile izgubljene položaje.Sa druge strane, Armija odbrane Karabaha navodi da nisu uspeli pokušaji azerbejdžanskih Oružanih snaga da promene operativno-taktičku situaciju u svoju korist. Pres-služba armije navodi da su jedinice na prvim linijama nanele „kolosalnu štetu u opremi i ljudstvu“.

Rano ujutro, azerbejdžanska strana započela je artiljerijski napad na jermenske položaje. Međutim, ovaj napad suzbija se adekvatnim dejstvima snaga Karabaha, naveo je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan na svom Fejsbuku.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. Strane su, između ostalog, objavile prekid vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *