Војска Новорусије ушла у Дебаљцево – почињу уличне борбе

Vojska Novorusije ušla u Debaljcevo – počinju ulične borbe

30 januara 2015

1411463426_9dc6ff0e3b815d59a2f231103b34275fIstureni odredi armije Novorosije ušli su u Debaljcevo i vode ulične borbe s okupatorima. Napredovanje je otežano, zato što su u tom gradu sa 45.000 stanovnika skoncentrisane velike ukrajinske snage.

Juče su se jedinice armije DNR utvrdile na severoistočnoj periferiji i sada pokušavaju da istisnu vojsku iz grada u takozvani debaljcevski džep.

Debaljcevo, grad na zapadu Novorosije na granici LNR i DNR, ukrajinska vojska je još letos pretvorila u polaznu tačku za svoje napade.

Komandir brigade „Somali“ – Givi – saopštio je da su snage DNR već oslobodile prigradska naselja Ševčenko i Maloorlovku.

U toku je i borba za grad Ugljegorsk koji je od Debaljceva udaljen sedam kilometara.

Načelnik štaba policije LNR, Sergej Kozlov, izjavio je da Ukrajinci povlače snage iz okoline Debaljceva i Toškovke prema Lisičansku. Posebno je naglasio da je ukrajinska armija oko Debaljceva za poslednja 24 sata imala oko 100 poginulih.

Tokom primirja ukrajinska armije je oko Debaljceva formirala nekoliko linija odbrane, prebacila ogromnu količinu teške i artiljerijske tehnike i oko osam hiljada vojnika.

Artiljerijski napadi ne prestaju ni na minut, ni danju, ni noću. Obe strane koriste artiljeriju, minobacače različitog kalibra, samohodne artiljerijske sisteme i višecevne raketne bacače.

Rezultat „artiljerijskog prepucavanja“ su veliki gubici na obe strane. Armija LNR je na severoistočnom pravcu debaljcevske ofanzive imala najmanje 13 mrtvih.

Ako ustanici uspeju da zatvore obruč, na frontu će, osim čisto vojnog, doći i do psihološkog preokreta u korist ustanika. Protivnik to takođe razume, zato se i bori za svaki položaj.

Zamenik komandanta korpusa Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin saopštio je da ukrajinske snage pokušavaju da ojačaju svoju vojnu grupaciju kod Debaljceva.

Armija DNR je u ofanzivi i oko naselja Jasinovataja koje se nalazi pored Donjecka, sa namerom da uspostavi kontrolu nad mestom Verhnjetoreckoje iz kojeg se kontroliše auto-magistrala Donjeck-Gorlovka koj je od strateškog značaja.

Ukrajinci, inače, i dalje divljački granatiraju i raketiraju Gorlovku, a počeli su i Dokučajevsk i Jeljonovku.

(Fakti.org)

KOMENTARI2 komentara

  1. Sergio says:

    NAPRED BRAĆO!!!

  2. JE SUIS GAGA.....LADY GAGA....... says:

    DO POBEDE! I DO PROUSTAŠKOG KIJEVA! POROŠENKO, JEBLI TE SRBI!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *