Vojska Republike Srpske je deo srpskog naroda

Vojska Republike Srpske je deo srpskog naroda

5 jula 2013

Vojska-Republike-Srpske1128267369Da nije bilo nje ne bi bilo ni Republike Srpske i zato nikada ne smemo zaboraviti one koji su učestvovali u njenom stvaranju – poručeno je sa centralne proslave krsne slave Vidovdana, Vojske Republike Srpske i 3. srpskog pešadijskog puka OS BiH u Bijeljini. U proteklom Otadžbinskom ratu život je dalo oko 20.000 boraca, a ranjeno je 37.500.

VRS je sa srpskim narodom branila i štitila veru i tradiciju i dala ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske. Neki su hteli da Vojsku ukinu ili integrišu u veće sisteme, da bi što pre izbrisali iz pamćenja srpskog naroda njena slavna postignuća iz Otadžbinskog rata, istakao je predsednik Republike Srpske.

Ovo je upravo način na koji mi obeležavamo sećanje na Vojsku Republike Srpske i krsnu slavu koju slavimo danas, a takođe govori o tome da iz sećanja srpskog naroda nikada neće izaći ono što baštini srpski narod, odnosno vrednost Vojske Republike Srpske. VRS je ostvarila važnu i istorijsku i političku i društvenu ulogu. I zato je neopravdano bilo da se svi časni oficiri VRS proganjaju, odnosno da su svi bili proganjani za dela za koje vidimo sada, da je Haški tribunal presuđivao političkom motivisanošću.

Vidovdan je simbol borbe za opstanak i slobodu srpskog naroda. Iako je rat završen pre 17. godina, borba za Republiku Srpsku traje i danas, istakao je predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić:Mi smo zato i usvojili dokument koji poziva da se prestane sa napadima na Republiku Srpsku, poziva na pomirenje i dijalog i poziva na pravdu za srspke žrtve iz prethodnog rata, za one koji nisu pred institucijama pravosuđa, sudom i tužilaštvima našli zadovoljenje i otkrivanje istine bez čega nema ni normalnog pomirenja.

General VRS Manojlo Milovanović je govorio o istini na prostoru Balkana:Još uvek su tri istine vladaju na ovim prostorima. Našu istinu malo ko uvažava. Međutim ona se ipak probija. Srbi na Balkanu nisu jedini krivci za rat. Drugo, nismo ni glavni krivci. I treće, Srbi u bivšoj BiH uopšte nisu krivi za rat. Nama je rat nametnut. To pokazuje i činjenica da smo mi formirali poslednji oružanu silu.

General Cvetko Savić o stvaranju Republike Srpske i njenom postojanju je istakao:Mi se sećamo i sa ponosom gajimo uspomene na postojanje Vojske Republike Srpske jer je VRS zajedno sa narodom u vreme svog postojanja, od formiranja maja 1992. godine do kraja svog postojanja, prvo odbranila Republiku Srpsku, učvrstila njene granice i dala ogroman doprinos u stvaranju Republike srpske.Predsednik boračke organizacije Republike Srpske Panteilja Ćurguz je uveren da će Republika Srpska biti samostalna država:Ja sam uveren da će Republika Srpska u doglednom vremenu biti potpuno samostalna država na ovim prostorima i biti u funkciji zaštite interesa prije svega srpskog naroda ali i ostalih naroda koji žive u njoj.

Tradiciju Vojske Republike Srpske nastavlja 3. Republika Srpska pešadijski puk OS BiH, a komandant 3. Republika Srpska pešadijskog puka OS BiH, Rajko Knežević je istakao:3. Republika Srpska pešadijski puk gaji tradiciju vojske i naroda iz koga su nastali. Tradicija naroda je daleko šira od vojske i danas kada se molimo Bogu za nastradale pripadnike VRS, molimo se Bogu za sve postradale koji su pali za srpski rod do danas.

Mirko Okolić, zamenik ministra odbrane BiH je napomenuo o jedinstvenosti VRS:Koliko je slava značajna za VRS govori i to da je VRS bila jedinstvena na teritoriji Republike Srpske i zbog toga mi slavu svake godine slavimo u nekom drugom mestu. Prošle godine smo slavili u Hercegovini, ove godine slavimo u Bijeljini. Videćemo, sledeće godine će to najverovatnije biti Doboj.

Vojsko Republike Srpske, srećna ti slava!

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *