Vojska SAD ostaje bez plata

Vojska SAD ostaje bez plata

29 септембра 2013

us-army-men-and-woman - CopyUoči mogućeg prestanka rada vlade, predsednik SAD Barak Obama upozorio je republikance da izglasaju budžet, jer u suprotnom rizikuju izbijanje ekonomskog haosa. Predsednik je pohvalio Senat zbog ukidanja odredbe o obustavljanju sredstava za zdravstveno osiguranje iz nacrta budžeta koji je izglasao Predstavnički dom, kome je sada “vraćena lopta”, prenosi agencija Frans pres.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu čine republikanci, po svoj prilici će, uz manje izmene, nacrt budžeta ponovo vratiti Senatu, pa bi moglo ponestati vremena da oba doma izglasaju budžet pre kraja fiskalne godine u ponoć u ponedeljak.

“U naredna tri dana, Predstavnički dom će morati da odluči da li će se pridružiti Senatu i omogućiti funkcionisanje vlade, ili će je ugasiti, jer ne mogu da isteraju svoje, rekao je Obama.

Ukoliko demokrate i republikanci ne postignu dogovor, vlada 1. oktobra mora da obustavi sve svoje poslove.

Dvije nedelje kasne sledi i druga katastrofa: sredinom oktobra će javni dug SAD dostići zakonom propisanu granicu od 16,7 biliona dolara, nakon čega vlada ne sme da uzima nove kredite, što bi dovelo do prvog bankrota u istoriji SAD.  Obama je upozorio da bi to imalo ozbiljne i razorne posljedice po svjetsku ekonomiju.

“Moja poruka Kongresu je: ‘Nemojte da ugasite vladu. Nemojte da ugasite ekonomiju. Donesite budžet na vrijeme. Platite naše račune na vreme’“.

“Niko ne sme da prijeti kredibilitetu SAD da bi ostvario političke ciljeve. Niko ne sme da ugrožava našu ekonomiju i milione nedužnih ljudi samo zato što ima par zakona koji im se ne sviđaju”, rekao je predsednik.

Dok se Kongres i Bijela kuća raspravljaju, Pentagon je iznio zabrinjavajuće detalje o tome kako bi kolaps vlade uticao na Ministarstvo odbrane.

Celokupna vojska, koju čini gotovo 1,4 miliona ljudi, ostaće na poslu, ali neće primiti platu sve dok Kongres ne odvoji sredstva za kompenzaciju. Pored toga, ako dođe do zatvaranja vladinih agencija, oko 800.000 civilnih radnika Ministarstva odbrane ostaće kod kuće.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Александар says:

    А имате пара да плаћате педере и педерке по Србији! Заболе ме за вас! Ако и сви поцркате, верујте, нико у свету неће зажалити. Славићемо месец дана одлазак највећег монструма икад!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u