Vojska Sirije nastavlja da potiskuje pobunjenike

Vojska Sirije nastavlja da potiskuje pobunjenike

27 jula 2013

SYRIA_ARMY_661938fSirijske vladine trupe nastavile su u petak napredovanje u sukobu s pobunjenicima u centralnom gradu Homsu, približavajući se istorijskoj džamiji i opkoljavajući pobunjeničke borce koji je drže, prenose i državna televizija i pobunjenici.

Snage lojalne predsedniku Bašaru Asadu vode široku ofanzivu, pokrenutu krajem juna, da bi preotele oblast Homsa koji je treći po veličini grad Sirije.

Sa oko milion stanovnika, Homs je na glavnom putu koji glavni grad, Damask, povezuje s obalom Sredozemnog mora na zapadu. Homs je imao ključnu ulogu u građanskom ratu koji je sada u trećoj godini, te ga pobunjenici smatraju „prestonicom revolucije“.

Poslednjih nekoliko nedelja Asadove trupe su zarobile nekoliko obližnjih naselja koja su pobunjenici držali pod kontrolom, uključujući dva kod granice sa Libanom.

U Damasku zvaničnici su rekli da pro-vladine trupe napreduju u borbi s pobunjeničkim snagama u sada uglavnom praznom palestinskom izbegličkom logoru. Sukobi u logoru izbili su početkom ove nedelje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *