ВОЈСКА СРБИЈЕ на Пештеру представила своју увећану војну моћ

VOJSKA SRBIJE na Pešteru predstavila svoju uvećanu vojnu moć

10 oktobra 2020

NA PEŠTERU je završena združena taktička vojna vežba za bojevim gađanjem „Sadejstvo 2020“, u kojoj je učestvovalo oko 2.800 pripadnika jedinica kopnene vojske, ratnog vazduhoplovstva i specijalnih snaga Vojske Srbije, sa oko 40 vazduhoplova i vše od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema.

Prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i drugi zvaničnici.

Vežba je počela predajom raporta predsedniku Srbije, koji je dao znak za njen početak.

Učestvovali su pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO sa borbenom grupom iz sastava Kopnene vojske, kao i pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, te 63. padobranske brigade.

Vežba se sastojala od sedam sekvenci, a prikazano je stanje obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja združene operacije sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga kopneen vojske.

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade realizovali su helikopterski desant snaga, neutralisanje protivnika i specijalni desant, uz korišćenje najsavremenije balističke opreme, dronova i modernizovanih borbenih vozila.

Prikazano je dejstvovanje aviona MiG-29, Orao i Supergaleb G-4, helikoptera Mi-35, Mi-17V5, Mi-8, kao i borbenih helikoptera Gama.

Po ciljevima su dejstvovali i artiljerijsko-raketni sistem „Pancir S1“ i domaći Pasars, a prikazan je i veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije, koja su prvi put zajedno dejstvovala na jednoj vežbi.

 

Prikazani su i digitalizovani raketni sistemi „Oganj“ i „Morava“, bespilotna letelica „Vrabac“, borbeno robotizovano vozilo „Miloš“, samohodne haubice „Nora“ i „Gvozdika“ i minobacači, modernizovana borbena vozila, oklopno vozilo „Lazar 3“ i modernizovani tenk „M-84“.

Vežba je završena skokom dva pripadnika 63. padobranske brigade koji su nosili zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije, a prizemljili su ispred komandnog mesta.

Dodik: Srbija pokazala da može da brani svoj suverenitet

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da danas prikazana velika sposobnost Vojske Srbije ohrabruje i pruža poruku da Srbija uspešno može da odbrani svoju državnost i suverenitet.

Dodik je čestitao je Vojsci Srbije na uspešno realizovanoj združenoj taktičkoj vežbi za bojevim gađanjem.

On je čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na uloženom naporu da modernizuje Vojsku.

Dodik je zahvalio za poziv da prisustvuje današnjoj vojnoj vežbi Vojske Srbije na Pešterskoj visoravni.

Vučić: Vojska Srbije je vojska i Bošnjaka koji u njoj žive

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić poručio je danas da Vojska Srbije nije samo vojska srpskog naroda, veći i svih ostalih naroda koji žive u Srbiji, te da je obučena da brani svakog stanovnika, bez obzira na vjeru i nacionalnost.

Vučić je tako odgovorio na molbu novinara da prokomentariše reakcije da se vežbom „Sadejstvo 2020“ na Pešteru šalju „neke poruke“ Bošnjacima, koji su većinsko stanovništvo u tom kraju.

„Moja poruka njima je da je ovo i njihova vojska, ovo je njihova zemlja i ognjište. Ne samo da niko neće da ih dira, već će da ih brani ukoliko bilo ko i bilo kada pomisli da ih napadne. Ništa nije upereno protiv Bošnjaka, ovo je bošnjačko, koliko je i naše i mađarsko i svakog drugog stanovnika ove zemlje“, poručio je predsjednik.

On je ukazao i da je Srbija uputila poziv svim članovima Predsedništva BiH da prisustvuju vojnoj vežbi, kojem se, inače, odazvao samo Milorad Dodik.

Istakao je da država, posle mnogo godina, ulaže mnogo novca u izgradnju puteva, vodovoda i kanalizacije u tom kraju, u šta se, navodi, dugo nije ulagalo.

Vučić ukazuje da je u naselju Karajukića bunari izgrađeno 17,5 od ukupno 22 kilometra puta i da su ljudi veoma zadovoljni što se i u njihov kraj ulaže.

Najavio je da će biti urađena i vodovodna mreža do Republike Srpske, pa sve prema Boljaru, do crnogorske granice.

Kazao je i da će država u tom kraju pomoći meštanima subvencijama za nabavku stoke, jer većinom žive od stočarstva.

Rekao je da će na Pešter doći ponovo u martu sledeće godine, kako bi se uverio da li su svi putevi koji su planirani za taj kraj izgrađeni.

Naveo je da Srbija gradi put Novi Pazar-Tutin od 22 kilometara, radi se projekat Novi Pazar-Ribariće, kao i Raška-Novi Pazar.

Izgradnjom puta Požega-Ivanjica-Duga poljana-Boljare, to će, kaže Vučić, značiti da je meštanima tog kraja Beograd na dva sata i 10 minuta.

„Mislim da se svaki Bošnjak raduje uspehu svoje zemlje“, naveo je Vučić.

On je i da je pre početka vežbe posetio bošnjačku porodicu Šabanredžović, kojoj je poželeo još mnogo dece.

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Velike sile se tresu od straha. Srbi na drogama.

  • glatki says:

   Slepce jedan usrani....mi smo pokazali govnarima nato pakta kako se ratuje a ti slinavko si najverovatnije piskio u gace u to vreme slepce jedan...protiv 20 zemalja eu smo ratovali amera....slepce glupi

   • persida says:

    Ratovali i porazeni do koske. Zato samo izgubili Kosovo i dobili vojnu bazu strane sile na nasoj teritoriji. Ah, kako ti je to promaklo.

    • persida says:

     Glatko izgubili, tada su se radjali Glatki.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *