ВОЈСКА СРБИЈЕ СЕ НАОРУЖАВА: Сами смо на Балкану против свих!

VOJSKA SRBIJE SE NAORUŽAVA: Sami smo na Balkanu protiv svih!

29 decembra 2018

On je naveo da je iz Rusije obezbeđeno šest aviona MiG-29, a da će iduće godine u okviru vojno-tehničke pomoći Belorusije biti isporučena četiri aviona MiG-29.

– Sa kompanijom Erbas u toku je nabavka pet helikoptera H145M, sertifikacija VZ “Moma Stanojlovic“ kao regionalnog centra za održavanje helikoptera Gazela, a zaključeni su ugovori o nabavci četiri borbena helikoptera Mi35M, tri transportna helikoptera Mi17V5, obnovljen je resurs osam aviona ORAO, za još četiri obnavljanje resursa je u toku, a u toku je i modernizacija aviona ORAO i G-4 – rekao je Vulin danas na pres konferenciji, na kojoj je predstavio rezultate rada Ministarstva odbrane u 2018.Dodao je, da je u okviru vojnotehničke pomoći sa Rusijom potpisan ugovor za donaciju 30 modernizovanih tenkova T-72B12 i 30 modernizovanih borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM-2M koji stižu sledeće godine.

Takođe, u VS uvedeno je 29 novih sredstava NVO iz domaćeg razvoja (automobil terenski FAP 2832, modernizovani RS PVO KUB-M – radar P-40, osnova borbenog oklopnog vozila M16, Komplet zaštitne balističke opreme M-17…), a u završnoj fazi ispitivanja nalazi se 16 sredstava NVO.

Vojska je takođe opremljena i novim streljačkim naoružanjem, termovizijskim, laserskim i optičkim nišanskim sistemima, balističkom opremom, padobranima, raketama i municijom svih kalibara.

Svim pripadnicima MO i VS počev od 1. januara 2018. godine, povećane su plate 10 odsto, a od 1. januara 2019. plate će biti povećane još devet odsto.

– U 2012. godini plata za oficire bila je 558 evra, a u januaru 2019. godine biće 681 euro. Takođe, rezerve hrane popunjene su 100 odsto, dobijene su nove uniforme neke jedinice su same dizajnirale svoje uniforme u skladu sa potrebama i zahtevima, nabavljeno je 37.000 novih pari čizama – naveo je on.

Kako je rekao, opremanje i naoružavanje vojske dobra je vest za sve koji žele mir, jer sa jakim vojskama niko ne želi da razgovara jezikom sile.

Ove godine 41-om aktivnošću obeleženo je sto godina od završetka Prvog svetskog rata, a izvedene su i združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem „Vek pobednika 1918-2018“, na kojoj je učestvovalo 8.000 pripadnika VS na 10 lokacija u Srbiji, izvedena je i taktička vežba sa bojevim gađanjem „Sadejstvo 2018“ – gde je angažovano 837 pripadnika VS.

Takođe, pripadnici MO i VS učestvuju u devet multinacionalnih operacija pet UN i četiri, a u protekloj godini angažovano je 553 pripadnika MO i VS.

U Vojnoj akademiji renovirani su sportski centar, plato za postrojavanje, sportski tereni, deo nastavnih objekata i potpuno rekonstruisana pištoljska streljana, a prvi put od izgradnje posle 50 godina, rekonstruisane su sve prostorije u prizemlju, 4. i 5. spratu objekta Vojne gimnazije.

Takođe, prvi put od izgradnje rekonstruisani su objekti ergele i hipodrom u Karađorđevu i obnovljen vojni konjički sport posle 16 godina.

Ministar je naveo i da će izvoz naoružanja i vojne opreme odbrambene industrije u 2018. godini premašiti 600 miliona dolara, dok je tokom 2017. godine izvoz bio 569,2 miliona dolara.

– Ukupna vrednost investiranih sredstava privrednih društava OIS u periodu od 2013. do 2018. godine iznosila je oko 141 miliona evra, pored toga Srbija je u 2017. godini direktno investirala još 47,5 miliona evra – kazao je Vulin i dodao da je od 2008. do 2012. godine ukupna vrednost samostalnih investicija preduzeća OIS bila oko 30 miliona evra, dok Srbija, kao njihov vlasnik, tada nije ulagala.

– Godišnje investicije u OIS od 2013. godine veće su od ukupnih petogodišnjih investicija u periodu od 2008. do 2012. godine. Ukupna vrednost izvoza naoružanja i vojne opreme Srbije od 2013. do 2018. godine iznosila je oko 2,4 milijardi dolara, a između 2007. i 2012. godine ukupan izvoz NVO bio je oko 973 miliona dolara. U odnosu na period od 2007. do 2012. godine povećan je izvoz za 247 odsto – istakao je Vulin.

Kao veoma značajno za prošlu godinu ministar je naveo izmene i dopuna zakona o ulaganju privatnog sektora u odbrambenu industriju kojima je ulaganja privatnog kapitala u OIS ograničeno na maksimalno 49 odsto.

Takođe, vojnomedicinske ustanove učestvovale su u 15 akcija besplatnih lekarskih pregleda tokom kojih je pregledano više od 5.000 građana, a tokom projekta „Vojni lekar na selu“ u 43 akcija pregledano je više od 1.094 stanovnika, podeljeno je 184 paketa humanitarne pomoći u saradnji sa organizacijama Crvenog krsta.

Tokom „Otvorenih dana“ u 13 akcija kasarne VS posetilo je više od 27.600 građana, a u cilju popularizacije vojnog poziva održane su promocije u 156 školskih ustanova na kojima je prisustvovalo 7.650 đaka.

– Naredna godina neće biti lakša od prethodne, biće pritisaka na Srbiju i pre svega na predsednika Vučića, ali mi ćemo još ojačati, naoružati se i pojačati svoju spremnost – rekao je Vulin.

On je poručio da građani mogu biti sigurni i mirni.

– Srbija kao vojno neutralna zemlja ne može da se osloni ni na koga, moramo da se spremimo za sve prilike, jer je Balkan takvo područje, a mi nećemo dobiti ničiju pomoć i moramo da se spremamo, jer smo sasvim sami – naveo je on, te zaključio da opasnosti od separatizma na Balkanu uvek postoje, ali da za sada ne postoje pretnje oružanom agresijom.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Zoran says:

  Pa kad necete Ruse da dovedete, sami ste. Treba vam povod da se operete sto ste dali Kosovo.

 2. milorad says:

  koliko god da se daje na armiju MALO JE.Mi bez značajne vojne pomoći sa strane nečemo biti u stanju da se dugo odupiremo nekom potencijalnom zdrućženom napaau, NEOPHODNO je ući u vijni savez sa rusijom i kinom i ODMAH dozvoiti stacioniranje trupa iz tih prijateljskih država u srbiji. TO je jedini način da izbegnemo napad koji se sprema.Nije stvar u tome da vodimo rat, stvar je u tome da NE BUDE RATA i ruske voijne baze su sigurna garancija da neće biti rata ovde čak i u slučaju sukoba u ukrajini NATO i USA bi izbegavali da ovde čačkaju.

 3. rajko says:

  Kako sami? Pa imamo mi murata manitog. On će nas braniti.

  • Zarko Mrdalj says:

   crvena banda u beogradu vlada laze srbija niti ima vojsku ni vladu srbi ne dizite belu zastavu nego dizite cetnicku crnu zastavu na ravnoj gori nedajmo da siftari krste Cara Lazara na Kosovu Polju

 4. Vesko says:

  Nebo Srbije 100% nezasticeno i nakon toliko ubijanja gradana i rusenja Srbije!! Pun sam gneva na vladare Srbije, 24 milijarde evra duga a nebo Srbije otvoreno za zapadne genocidne hijene i dalje!!! Prva obaveza svakog vladara je da zastiti svoje gradane i drzavu od fizickog unistenja i genocida koji sprovode zapadne genocidne hijene nad nama sistematski kroz istoriju! Pa onda sve drugo, ekonomija itd....Imate jos mjesec dana, ponavljam MJESEC. Ili patriotske snage krecu u akciju u vase svrgavanje.

 5. Velika Metla says:

  Srbija nije protiv nikoga! Nego su otpadnici od Srba protiv Srbije,jer dok god postoji i jedan jedini Srbin i taj jedini Srbin će ove otpadnike potsećati na to ko su bili,i za šta su se poturčili,povatikanili...!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *