ВОЈСКА СРБИЈЕ У НАЈВИШЕМ СТАЊУ ПРИПРАВНОСТИ! Погледајте шта то заправо значи

VOJSKA SRBIJE U NAJVIŠEM STANJU PRIPRAVNOSTI! Pogledajte šta to zapravo znači

30 septembra 2018

Stepen najviše borbene gotovosti na koji je juče, po naređenju predsednika Republike i načelnika Generalštaba, podignuta Vojska Srbije, označio je stanje pripravnosti za dejstvo svih ključnih jedinica naših oružanih snaga. To se, pre svega, odnosi na snage za hitno reagovanje, kao i na komande i pripadnike jedinica za podršku. Znak za ubrzane pripreme za akciju dat je Specijalnoj brigadi, delu Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Gardi i pojedinim bataljonima u svim brigadama Kopnene vojske. Ovaj nivo spremnosti podrazumeva okupljanje ljudstva, proveru tehnike i uspostavljanje gotovo neprekidnog dežurstva na komandnim položajima. Kako se objašnjava u vojnom vrhu, u miru deo jedinica i ljudstva neprekidno je u sistemu dežurstva, a reč je o najvitalnijim snagama, koje su neprekidno spremne za reagovanje.– Kada se izda komanda za viši nivo gotovosti, krug jedinica koje su nagotovs proširuje se po unapred pripremljenim planovima. U praksi to znači okupljanje starešina, izdavanje naređenja oficirima, podoficirima i vojnicima da ne napuštaju matične garnizone, kao i stavljanje tehnike u punu operativnost.

Sve komande i jedinice Vojske Srbije imaju razrađene planove delovanja zavisno od procene rizika i potrebe da se reaguje. Ključnu ulogu u ovom procesu ima Generalštab Vojske Srbije. U njemu je smešten Operativni centar preko koga se proverava spremnost svake pojedinačne jedinice, ali i izdaju naređenja koja dolaze iz državnog i vojnog vrha. Prilikom zaoštravanja krize na Kosovu i Metohiji, alarm se između ostalih jedinica prvo pali u Drugoj i Četvrtoj brigadi Kopnene vojske, čije su komande u Kraljevu i Vranju. Zona njihove odgovornosti prostire se do administrativne linije sa KiM, a u svom sastavu imaju borbena vozila, tenkove i tešku artiljeriju. Svoje planove, međutim, ima i Priština, a najrizičniji je pod kodnim nazivom “Zlatna sablja”. U njegovom središtu je operativna razrada upada na sever pokrajine i uspostavljanje vlasti u ovom delu KiM. Pojedini njegovi elementi primenjeni su prilikom hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kao i tokom jučerašnjeg upada na Gazivode. Ovaj plan napravljen je u saradnji sa Amerikancima i zapadnim stručnjacima za bezbednost.

Glavna snaga Prištine, pored jedinice ROSU koja je juče bila nosilac akcije hapšenja Srba sa severa Pokrajine, jesu i jedinice KBS, koje su viđene da prerastu u tzv. vojsku Kosova. Sve snage koje Priština ima na raspolaganju mnogo su slabije obučene, opremljene i naoružane od jedinica Vojske Srbije. Koriste mahom lako pešadijsko naoružanje, ali u procesu su nabavke artiljerijskih sredstava, raketnih bacača i pet savremenih helikoptera.

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Deda Micko says:

  Drugim recima, pocinje BITEF.

 2. Pera says:

  Da, u pravu ste, siptarske jedinice sa natom su jako slabe, pa jos kad opale sa atomskim bombicama koje smo vec upoznali, ma sredicemo mi njih sa ,,nasim" vodjom na celu, nemo da brinete, ko sa milosevicem. Sve pobedismo i postadosmo jevrejsko roblje.

  • Pera says:

   Nisam pesimista, ali dok ne dobijemo Srbina za predsednika, koji ce da nas sjedini sa Rusima, ostaje da nestajemo kao do sad. Svaka susa, svaki pacov, svako govno je gricnulo nasu zemlju, nase duse i to u sadejstvu sa nasim veleizdajnicima od 2000 godine, od pocetka demonkratije u Srbiji. Nikada u nasoj istoriji nismo imali ovoliko izdajnika na vlasti kao ovih 18 godina ! Kao sto rece sveti car David Bogu, iskoreni seme zlocinaca i izdajnika !

   • Ivke says:

    100 tacno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *