Vojska Ukrajine pozvala Janukoviča da smiri situaciju zemlji

Vojska Ukrajine pozvala Janukoviča da smiri situaciju zemlji

31 јануара 2014

Yanukovich Ukraine Army“Iznoseći svoju građansku poziciju, vojnici i radnici u OS koji služe i rade u aparatu Ministarstva odbrane Ukrajine pozvali su vrhovnog komandanta da u okviru pozitivnog zakonodavstva donese neodložne mere u vezi sa stabilizacijom situacije u zemlji i postizanjem saglasnosti u društvu”, saopštila je pres služba Ministarstva.

Kako je prenela ruska agencija RIA Novosti, u saopštenju je navedeno i da je nedopustivo nasilno zauzimanje državnih ustanova, stvaranje prepreka predstavnicima organa državne vlasti i lokalne samouprave da izvršavaju svoje obaveze.

Takođe, ukazuje se da dalja eskalacija sukoba u Ukrajini preti teritorijalnoj celovitosti države.

Ruska agencija podseća da je 27. januara ukrajinski ministar odbrane Pavel Lebedev izjavio da se OS Ukrajine neće mešati u konfliktnu situaciju u zemlji i da ne nameravaju da učestvuju u njenom razrešavanju.

RIA Novosti iz Kijeva je prenela i saopštenje sekretarijata za zdravstvo Kijevske gradske administracije da je od 30. novembra 2013. u kijevskim bolnicama pružena pomoć za više od 1.200 učesnika antivladinih protesta I da je u njima bila smeštena 681 osoba.

Trenutno se na stacionarnom lečenju nalaze 63 učesnika demonstracija sa Trga nezavisnosti (Majdana nezaležnosti), a sekretarijat je demantovao jučerašnje vesti ukrajinskih medija da je još jedan učesnik akcija protesta preminuo.

Ukrinform je preneo izjavu predstavnice američkog Stejt departmenta Džen Psaki da je američki državni sekretar Džon Keri razgovarao u četvrtak telefonom sa opozocionim liderima u Ukrajini i izrazio zabrinutost zbog informacija o nestajanju i ubistvima ljudi.

– SAD pozivaju vladu Ukrajine da formira komisiju za istragu tih incidenata i krivce pozove na odgovornost – rekao je Keri u razgovoru sa šest lidera opozicije u Ukrajini.

Keri ih je, istovremeno, pozvao da nastave pregovore sa vlastima, obećavajući podršku Zapada – SAD, EU, UN I OEBS, u traženju mirnog I političkog puta za rešavanje krize.

Ukrajinska novinska agencija prenela je I najavu Stejt departmenta da Kerijeva zamenica Viktorija Nuland planira početkom februara posetu Ukrajini u okviru evropske turneje, tokom koje će do 6. februara posetiti Nemačku, Grčku, Kipar, Češku i Ukrajinu.

O šansama za mogući napredak sa Ukrajinom govorio je i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, koji je, međutim, pozvao ukrajinsko rukovodstvo na ozbiljno ponašanje I ispunjavanje obećanja datih opoziciji.

– Delujte konačno ozbiljno i ispunite šta ste obećali opoziciji – rekao je Štajnmajer u četvrtak posle susreta sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom u Berlinu, preneo je Ukrinform.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u