DOŠLA I VOJVODINA NA RED ZA OTCEPLJENJE: Kacin traži veći stepen autonomije

DOŠLA I VOJVODINA NA RED ZA OTCEPLJENJE: Kacin traži veći stepen autonomije

18 septembra 2013

jelko_kacinIzvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je danas da će Srbija u procesu pregovaranja sa E morati da reši brojna pitanja u vezi sa autonomijom Vojvodine.

„Trenutni okvir autonomije je neizvestan i nejasan što sprečava Vojvodinu, a samim tim i Srbiju da razvija svoje kapacitete. Ovo je naročito važno u svetlu iskorišćavanja predpristupnih, a potom i kohezionih fondova EU koji mogu iskoristiti samo autonomne jedinice, kao što je Vojvodina,“ rekao je Kacin na panelu „Vojvodina: Izazovi na putu demokratske konsolidacije“ u Evropskom parlamentu.

Zato je, tvrdi Kacin, neophodno što pre rešiti ovo pitanje kako na nivou Ustava, tako i kroz sve prateće zakonske akte i izaći iz ove pravno „nejasne i nesigurne situacije“.

„U međuvremenu, Beograd mora da reši pitanje finansiranja sa čim se kasni već nekoliko godina“, dodao je on.

Izvestilac Evrpskog parlamenta smatra da Vojvodina kao multikulturna i multinacionalna sredina predstavlja EU u malom i otuda „pravi adut“ u rukama Srbije tokom pregovora sa EU, navedeno je u saopštenju dostavljenom iz Kacinovog kabineta.

Kroz prekograničnu saradnju sa susednim regionima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji, Vojvodina već sada razvija ekonomiju Srbije i otvara vrata ka EU, napomenuo je Kacin.

Pastor: Probleme rešavati kroz institucije

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da još uvek nije uređeno pitanje finansitanje Vojvodine iako je po Ustavu to trebalo da bude urađeno još 2008. godine, jer je ustavna garancija od sedam odsto stalni predmet sporenja.

„Doneta je odluka Ustavnog suda Srbije o oceni ustavnosti Zakona o nadležnostima, a ocena ustavnosti Statuta i još nekih zakona su u proceduri“, istakao je Pastor danas na konferenciji „Vojvodina – Izazovi demokratske konsolidacije autonomije“,u Evropskom parlamentu u Briselu.

Kako je saopšteno je iz Pastorovog kabineta, predsednik vojvođanske skupštine poručio je i da je demokratska rasprava unutar sistema parlamentarne demokratije jedini način prevazilaženja problema razlike između normativnog i stvarnog, te da je „neophodno smanjiti političke tenzije i izmestiti važna pitanja iz dnevno partijskog života, te ih premestiti iz medija u institucije“.

On je dodao da rešavanje sporova nema alternativu, da pokrajinska Skupština i Vlada imaju institucionalne kapacitete i kadrovske potencijale da relaksiraju postojeće sukobe, jer je jedini način za njihovo rešavanje dijalog kroz institucije sistema.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branisalv Bugarski prezentovao je viziju razvoja AP Vojvodine, dokument regionalnog razvoja, makroekonomskog razvoja, privredne indikatore i način na koji je pokrajina uspela da apsorbuje evropske fondove zahvaljujući prekograničnoj saradnji.

Prisutnima su se obratili poslanici Evroskog parlamenta Jelko Kacin, Kinga Gal i Bernd Poselt koji su imali jedinstven stav o tome da su multietničnost i multikulturalnost Vojvodine veoma važni u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Kacin je istakao da će se u procesu pregovora Srbije sa EU morati rešiti sledeća pitanja: uvođenje adekvatnog stepena autonomije, jer ona ne vodi do dezintegracije nego do jačanja države, zatim promena Ustava Republike Srbije, donošenje zakona o finansiranju, ulaganje u obrazovni sistem i kulturu.

Poslanica EP Kinga Gal, govoreći o Vojvodini istakla je da je Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina dobar i jedinstven primer za Evropu, te da APV vidi kao malu EU, jer vekovima ljudi grade zajedničku budućnost. Ona je ukazala i na važnost rešavanja problema finansiranja pokrajine i Statuta, jer će to pitanje svakako biti otvoreno u prcesu pridruživanja Srbije EU.

Poslanik Bernad Poselt, govorio je između ostalog i o važnosti decentralizovanih država u procesu funkcionisanja Evropske unije. On je naglasio da je centralizam uvek struktura nepoverenja i konfrotacije, te da je neophodno izgraditi poverenje i pomirenje kao preduslov za raznovrsnu Evropu regija bez centralizma.

(RTV)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *