Волфганг Фишер: Човек јачи од стихије

Волфганг Фишер: Човек јачи од стихије

17 јула 2018

ИАКО нема пуно дијалога, сцене аустријско-немачког филма „Стикс“, редитеља Волфганга Фишера, који је приказан у оквиру такмичарског програма 25. Фестивала европског филма на Палићу, говоре више од речи. Надљудски напор младе жене да из бујице Атлантика, на преоптерећеном избегличком броду, спасе што више људи, публику на Летњој позорници оставио је без даха.– Одувек више верујем у слике него у речи, као и у то да нас више карактеришу дела, а не оно што изговарамо. Желео сам да покажем како се једно тело, једна жена, сналази сама у океану. Нисам знао ништа о томе и морао сам да изучавам „законе мора“ – каже Волфганг Фишер у разговору за наш лист. – Можда је због тога било тешко добити средства за снимање филма, јер су многи сматрали да ово није играни филм, него експериментални.

* Сценарио сте написали пре девет година, да ли је данас актуелнији него када је настао?

– Ето, испоставило се да је питање избеглица сада генерално у фокусу, не само Немачке него и великог дела Европе. Међутим, ја сам желео да што више истражим пловидбу, почели смо на малом чамцу на језеру у околини Берлина, а онда смо упали у олују. Хтео сам што верније да прикажем борбу људског бића са елементарном непогодом.

* Како се главна глумица Сузан Волф снашла приликом снимања сцена бродолома?

– Морам да признам, било је ужасно. Сви су нам говорили да је немогуће снимати на отвореном мору, да губимо време… Али ми смо се „поверили океану“, написали смо нови сценарио и почели да радимо. Провели смо 45 дана на малој јахти, пола екипе је добило морску болест, али смо изгурали. Сузан је позоришна глумица која никада није била на пловидби. Морала је много да се припрема.

* Како публика у европским земљама реагује на избегличко питање? Да ли је подељена?

– Вероватно јесте, коментари су разни, али зато је ту филм да подстакне на размишљање, отвори питања и покрене нове идеје. Свуда постоји недостатак хуманости и увек се криве најслабије карике друштва, то је човек појединац. То је веома опасно. Увек постоји криза, али у њој су људска бића, која својом људскошћу могу да се боре против ње.

ДАНАС НА ФЕСТИВАЛУ

У ОКВИРУ такмичарског програма вечерас ће на Летњој позорници бити приказани шведски филм „Некретнине“ и македонски „Година мајмуна“. Селекција „Паралеле и судари“ донеће два српска остварења – „Бака“ Арвида Клапера и „Бандити у потрази за мамом“ Косте Ристића.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u