Волфганг Фишер: Човек јачи од стихије

Volfgang Fišer: Čovek jači od stihije

17 jula 2018

IAKO nema puno dijaloga, scene austrijsko-nemačkog filma „Stiks“, reditelja Volfganga Fišera, koji je prikazan u okviru takmičarskog programa 25. Festivala evropskog filma na Paliću, govore više od reči. Nadljudski napor mlade žene da iz bujice Atlantika, na preopterećenom izbegličkom brodu, spase što više ljudi, publiku na Letnjoj pozornici ostavio je bez daha.– Oduvek više verujem u slike nego u reči, kao i u to da nas više karakterišu dela, a ne ono što izgovaramo. Želeo sam da pokažem kako se jedno telo, jedna žena, snalazi sama u okeanu. Nisam znao ništa o tome i morao sam da izučavam „zakone mora“ – kaže Volfgang Fišer u razgovoru za naš list. – Možda je zbog toga bilo teško dobiti sredstva za snimanje filma, jer su mnogi smatrali da ovo nije igrani film, nego eksperimentalni.

* Scenario ste napisali pre devet godina, da li je danas aktuelniji nego kada je nastao?

– Eto, ispostavilo se da je pitanje izbeglica sada generalno u fokusu, ne samo Nemačke nego i velikog dela Evrope. Međutim, ja sam želeo da što više istražim plovidbu, počeli smo na malom čamcu na jezeru u okolini Berlina, a onda smo upali u oluju. Hteo sam što vernije da prikažem borbu ljudskog bića sa elementarnom nepogodom.

* Kako se glavna glumica Suzan Volf snašla prilikom snimanja scena brodoloma?

– Moram da priznam, bilo je užasno. Svi su nam govorili da je nemoguće snimati na otvorenom moru, da gubimo vreme… Ali mi smo se „poverili okeanu“, napisali smo novi scenario i počeli da radimo. Proveli smo 45 dana na maloj jahti, pola ekipe je dobilo morsku bolest, ali smo izgurali. Suzan je pozorišna glumica koja nikada nije bila na plovidbi. Morala je mnogo da se priprema.

* Kako publika u evropskim zemljama reaguje na izbegličko pitanje? Da li je podeljena?

– Verovatno jeste, komentari su razni, ali zato je tu film da podstakne na razmišljanje, otvori pitanja i pokrene nove ideje. Svuda postoji nedostatak humanosti i uvek se krive najslabije karike društva, to je čovek pojedinac. To je veoma opasno. Uvek postoji kriza, ali u njoj su ljudska bića, koja svojom ljudskošću mogu da se bore protiv nje.

DANAS NA FESTIVALU

U OKVIRU takmičarskog programa večeras će na Letnjoj pozornici biti prikazani švedski film „Nekretnine“ i makedonski „Godina majmuna“. Selekcija „Paralele i sudari“ doneće dva srpska ostvarenja – „Baka“ Arvida Klapera i „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *