VOLFGANG PETRIČ: Putin preko RS pokušava da oslabi EU

VOLFGANG PETRIČ: Putin preko RS pokušava da oslabi EU

11 avgusta 2014

Russian President Putin listens during a meeting with Markelov, governor of the Mari El Republic, at the Presidential residence at Novo-Ogaryova outside MoscowNekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Volfgang Petrič ocenjuje da ruski predsednik Vladimir Putin preko RS pokušava da oslabi uticaj EU.

Petrič navodi i da će stanje u BiH biti glavna tema međunarodne konferencije 28. avgusta posvećene jugoistoku Evrope, koja će se održati u Berlinu.

On je podsetio da će nemačka kancelarka Angela Merkel na tom skupu uputiti važne poruke koje bi mogle da budu deo novog plana Berlina za stablizaciju tog dela evropskog kontinenta.

„Očekujem neke vrlo snažne poruke Merkel poput onih datih Hrvatskoj pre ulaska u Evropsku uniju kada je nekadašnji premijer (Ivo) Sanader morao da ode“, kazao je Petrič u intervjuu za sarajevski „Dnevni avaz“.

Kako je dodao, Evropa se, uz podršku SAD, mora uključiti u rešavanje stanja u BiH.

„Sigurno će trebati vremena da bismo videli rezultate tog angažmana, ali ovako kako je sada ne može ostati“, poručio je austrijski diplomata i najavio jasan plan šta želi, ali i kako treba da izgleda međunarodna zajednica u BiH, kao i promene njenih predstavnika u toj zemlji.

On ne očekuje da će oktobarski izbori u BiH doneti neke revolucionarne promene, pa je tim važnije da se izradi nov pristup toj zemlji.

Petrič smatra i da je BiH postala „poligon preko kojeg ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da oslabi uticaj EU“.

„Putin deluje i u BiH i to preko Republike Srpske, s jednostavnom logikom da, ako već ne može da ima pod uticajem celu BiH, onda barem zagorčava život EU manipulišući RS-om uz podršku provincijalnog vođe (Milorada) Dodika“.

Petrič je zaključio i da od situacije u BiH politička elita odlično profitira i da u BiH „zapravo ima puno Dodika i to od Mostara preko Sarajeva do Banje Luke, koji uopšte ne žele u EU jer znaju da bi to značilo reforme koje podrazumevaju njihov odlazak s političke pozornice.

B92

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *