Возачи мисле да је семафор: Зелени светлећи апотекарски крстови заслепљују!

Vozači misle da je semafor: Zeleni svetleći apotekarski krstovi zaslepljuju!

12 aprila 2017

648075_svetlo_f

Vozači i učesnici u saobraćaju vrlo često se žale na svetleće reklame, pogotovo na zelene apotekarske krstove.

To je izjavio direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović i dodao da se učesnici u saobraćaju žale da, osim što im smeta jačina svetlosti tih krstova, vrlo često ih i zbunjuje, tako da misle da im je dozvoljen prolaz kroz raskrsnicu, a zapravo nije.

– To je zato što su ti krstovi praktično jači i svetliji od samih semafora – rekao je Okanović i istakao da, koliko je njemu poznato, vlasnici apoteka postavljaju svetleće reklame, odnosno zelene krstove bez neke posebne procedure, vezane za sam saobraćaj.

– Vlasnici apoteka kažu da im to jako dobro utiče na promet i da im puno znači. To treba uvažiti, međutim, sa druge strane, oni sami treba da uvaže da zbog toga neko može da pogine, a možda je već i poginuo, zato što je prosto mislio da mu je dozvoljen prolaz kroz raskrsnicu, a nije – naglasio je Okanović.

– Mora se napraviti neki kompromis, naglašava Okanović, te neka apoteke imaju svoje reklame, što nije sporno, ali da to ne bude zelena boja, već neka druga, koja neće vozaču davati pogrešan signal da sme da prođe kroz raskrsnicu, a da to nije slučaj.

Takođe, kaže Okanović, vozači se žale i na bilborde, a to, naglašava, posebno važi za bilborde sa izmenjivim sadržajem, pogotovo ako je sadržaj koji se emituje bele boje, a noć je, ili uslovi smanjene vidljivosti, te se vozači žale da ih ta promena slike na belo zaslepljuje i jako smeta.

Prema njegovim rečima, kod nas postoji Zakon o javnim putevima, koji kaže da je zabranjeno postavljati svetla i svetlosne uređaje kraj puteva koji ometaju odvijanje saobraćaja, međutim, ocenjuje, to se vrlo često ne poštuje.

– Za kontrolu te odredbe, nadležna je inspekcija u gradovima, odnosno Republička inspekcija, kada su u pitanju putevi. Međutim, nije nam poznato da je inspekcija do sada bilo gde u Srbiji reagovala i naložila recimo vlasniku apoteke da ukloni taj zeleni krst, kako on ne bi zbunjivao vozače i smetao im – rekao je Okanović.

Član 44 Zakona o javnim putevima, u stavu osam, naročito zabranjuje „postavljanje i korišćenje svetla ili drugih svetlosnih uređaja na putu i pored puta, kojima se ometa odvijanje saobraćaja na putu“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *