Враћа се обавезно служење војног рока!?

Vraća se obavezno služenje vojnog roka!?

31 decembra 2016
(foto: mod.gov.rs)

(foto: mod.gov.rs)

Portparol VS, kapetan korvete Jovan Krivokapić, kaže za RTS da se u VS i Ministarstvu odbrane razmatra eventualno vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

U akcijama VS tokom poslednje dve nedelje uhapšeno je 25 krijumčara ilegalnih migranata, kaže Krivokapić.

Jovan Krivokapić je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da su za Vojsku Srbije sjajne vesti to što pojedine ankete pokazuju da je 70 odsto ispitanih za povratak obaveznog vojnog roka.

„Raduje nas kad istraživanje pokaže da javnost pozitivno gleda na eventualno vraćanje služenja vojnog roka. Sad imamo dobrovoljno služenje vojnog roka, a od 1. decembra 2016. omogućili smo novi koncept, rok sada traje šest meseci i sve sa ciljem povećanja operativnih mogućnosti“, ističe Krivokapić.

Prema njegovim rečima, u VS i Ministarstvu odbrane razmatra se opcija za obavezno služenje vojske.

„Na nivou Ministarstva odbrane i VS formiran je radni tim koji razmatra nova strategijska dokumenta, to su dokumenta od najvećeg značaja za VS. A jedno od pitanja koje se razmatra je i vraćanje obaveznog služenja vojnog roka“, navodi Krivokapić.

Ukoliko to bude predloženo kao jedna od mera, kako kaže, biće upućeno Vladi, pa dalje Skupštinu.

Krivokapić ističe da za pripadnike Vojske Srbije i MUP-a uvek ima posla.

„Obezbeđujemo 670 kilometara granice sa jasnim ciljem – sprečavanje ilegalnih prelazaka i sprečavanje krijumčarenja“, napominje Krivokapić i dodaje da je manje prelazaka tokom ovog hladnog perioda.

U poslednje dve nedelje uhapšeno je 25 krijumčara ilegalnih migranata, a od jula do danas otkriveno je više od 18.000 ilegalnih pokušaja prelazaka srpske granice.

„Uhvatili smo 119 krijumčara. Najviše ih je iz Srbije, njih 90, ostali su iz Bugarske, Pakistana, Avganistana i Holandija. Oni su pokušali da prevezu 1.200 migranata pretpostavljamo na sever zemlje“, ističe Krivokapić.

Kako kaže, Vojska Srbije radi bez obzira na praznike, dane i noći, radne i neradne dane.

„Više hiljada ljudi biće angažovano u Kopnenoj zoni bezbednosti, obezbeđivanju državne granice, na administrativnoj liniji sa Kosovom, ali i u multinacionalnim operacijama“, ukazuje Krivokapić, napominjući da su pripadnici VS trenutno angažovani u 11 multinacionalnih operacija.

Govoreći o nabavci „migova“, Krivokapić je rekao da to za Vojsku Srbije predstavlja suštinski značaj.

„VS će nakon nabavke aviona, helikoptera i tenkova biti značajno naprednija. To je podstrek za dalji rad i nagoveštaj da će u narednom periodu biti više obuke i opreme. Nedavno potpisan sporazum za šest novih helikoptera i 30 tenkova T-32. To su odlične vesti pred kraj 2016“, istakao je Krivokapić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Stojan says:

    Obavezno sluzenje ??Msm da nije ni fer ni posteno prema onima koji sluzili,ratovali ginuli...a neki dezertirali...na svom radnom mestu sluzili vojni rok..po kaficima...i sada opet neko da potegne.Eee prvo sve ove basibolzluke bre naterati po 6 meseci obaveznog sluzenja sa punom pesadijskom obukom i odmah ratnim rasporedom.A ne da onaj ko je sluzio da nedaj Boze opet ratuje a sinovi lopova ili filozofi koji ce posle pljuvati po normalnim momcima koji sluze.Mora postojati jasna razlika..i direkrno u ustavu ako je potrebno staviti privilegoje za one kojebrane drzavu i one kojo kasnije biti civilna kao zastita..to je sme tako.Razlika mora uvek poatojati nalik nacionalnim penzijama inace ovako je vec vidjeno i bilo je sramotno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *