Vraćaju se Dinkićevi ljudi

Vraćaju se Dinkićevi ljudi

26 juna 2014

Vlada_Srbije_zastavaVlada priprema nova imenovanja u institucijama i ministarstvima, list Danas piše da se radi o bliskim ljudima bivšeg ministru Mlađanu Dinkiću.

Vidi Uzelac, v. d. direktora Agencije za privatizaciju, najverovatnije neće biti potvrđen mandat i na to mesto trebalo bi da dođe Vuk Perić, saznaje Danas u vrhu državne administracije.

Istovremeno, to je samo jedno od niza kadrovskih rešenja u resoru privrede koji su u pripremi, a novi kadrovi u većini slučajeva su ljudi bliski dugogodišnjem ministru Mlađanu Dinkiću, koji će preuzeti mesta od onih koje je imenovao Saša Radulović.

U Vladi nije potvrđeno da će se to dogoditi danas, ili na nekoj od prvih narednih zasedanja.

„Vlada još nije zakazana i ne zna se dnevni red, ali nije isključeno da se to ipak dogodi nešto kasnije i da se sednica održi“, rečeno je Danasu u pres službi Vlade.

Najkrupnija izmena koja se prema saznanjima Danasa priprema, jeste upravo ova u Agenciji za privatizaciju. Uzelac očigledno nije uspela da se uhoda u tim nove Vlade a signali da joj neće biti obnovljen mandat mogli su se već naslutiti.

Naime, već su se čule kritike da je ona „preterano formalna i da suviše insistira na procedurama“.

U prilog joj svakako nije išlo ni to što je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila da je savetnik iz kabineta predsednika Tome Nikolića na nju vršio pritisak kako bi omogućila da pod povoljnijim uslovima njegov sin kupi akcije „Radničkog prihvatilišta“ u kome je sada manjinski vlasnik.

Uzelcovoj očigledno nije pomoglo ni to što je obelodanila način na koji su prethodni funkcioneri Agencije koristili službene platne kartice, ali još manje to što je sa ključnih pozicija u instituciji zamenila neke od direktora, po pravilu ljude koje je birao Dinkić.

Na čelnu funkciju Agencije najverovatnije će doći jedan od njenih nekadašnjih direktora, Perić, diplomirani inženjer saobraćaja za koga je najsnažnije lobirao, tvrdi nekoliko izvora Danasa, njegov otac, inače član SNS.

Prema nepotvrđenim informacijama, ništa manje aktivan nije bio ni bivši advokat Milana Beka, Jovan Vorkapić, sada direktor Republičke direkcije za imovinu. Perić je inače bio na čelu sektora za aukcije i pre pet godina imao je „slučaj Ravanica“.

Osim u Agenciji za privatizaciju, promene se spremaju i u SIEPI, gde bi Radulovićev izbor – Vladimira Milenković, čijim radom SNS, navodno, nije zadovoljan, trebalo da zameni čovek iz te institucije, Nikola Janković. To ujedno znači i da SIEPA ostaje u privrednom sistemu zemlje.

Prema izvorima našeg lista, manja vrteška biće napravljena i u ministarstvima, pa će tako Nenad Mijailović pomoćnik Lazara Krstića biti državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Reč je o čoveku koji je bio blizak saradnik Dinkića, ali se pričalo da Krstić njime nije bio zadovoljan dok ga je Vujović oberučke prihvatio. Iako je relativno mlad oni koji poznaju Mijailovića kažu da „zna sve krivine u resoru privrede“, tvrde naši sagovornici.

U Ministarstvo privrede kao pomoćnica verovatno ide i Marijana Radovanović, sada izvršna direktorka Agencije za privatizaciju, gde će zameniti sadašnju Mišele Nikolić iz URS-a, koja je viđena na mestu savetnice potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović.

Iako ove promene neće izazvati tektonske promene u radu ministarstava i institucija, one signaliziraju u kom pravcu će Vlada voditi ekonomsku politiku.

Naime, to postaje siguran znak da se odustalo od reformi koje bi obezbedile povoljan poslovni ambijent za sve privrednike, i da se vraća na sistem subvencija i podsticaja za odabrane biznismene i investitore. Signal je, takođe i da nastavlja sa politikom „tajnih ugovora“ a primer Etihada i FAP-a već su to nagovestili.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *