Vrati se, Vojvodo…

Vrati se, Vojvodo…

14 novembra 2014

Darko MomicPiše: Darko Momić

Politički establišment u Srbiji kategorično tvrdi da se ne plaši i da nema razloga za strah posle povratka neprikosnovenog lidera srpskih radikala Vojislava Šešelja u Srbiju sa dvanaestogodišnjeg tamnovanja u Hagu. Ipak, samo naivni veruju da će se Šešelj nakon slavodobitnog sletanja na beogradski aerodrom ponašati kao Bogdan Diklić u neprevaziđenom filmu Živka Nikolića „U ime naroda“ i tvrditi da je bio „na službenom putu u Kinšasi“.

Malo morgen, što bi rekao pokojni Slobodan Milošević, bez sumnje najbolji poznavalac lika i dela najpoznatijeg srpskog vojvode na prelazu dva veka. Šešelj je već u avionu najavio da će prvo u politiku, pa tek onda na lekarske pretrage, tako da njegovi bivši politički saborci i aktuelni nosioci apsolutne vlasti u Srbiji sigurno imaju razloga za, ako ne strah, a onda bar brigu od vojvodinih javnih nastupa i samim tim neminovnog jačanja ekstremne desnice na srpskoj političkoj sceni.

Dežurni teoretičari zavera već su u javnost plasirali tezu da je Šešelj pušten iz haškog pritvora kako bi rušio Tomislava Nikolića i pre svega Aleksandra Vučića, a oni malo duhovitiji najavili su da će lidera radikala po dolasku u Beograd dočekati formiran poslanički klub SRS, bez obzira na to što je njegova stranka na poslednjim izborima ostala ispod cenzusa. Da će u Srbiji biti veselo – biće, ali pitanje koje skoro niko ne postavlja jeste – kako će se povratak vojvode odraziti na političku scenu Srpske?!

Kako god se okrene, odgovor nije nimalo lak, jer kao prvo, trenutno se uopšte ne zna ko je istinski baštinik Šešeljeve ideologije s ove strane Drine, ni ko je zakonski zastupnik, ni ko od onih koji se tako predstavljaju uopšte ima podršku Centralne otadžbinske uprave i neprikosnovenog lidera SRS. Drugim rečima, podeljene radikale u RS – da se ne prisećamo ko se pre nekoliko godina hvalio zaslugama za to – dakle razbucane i razbacane na sve strane, od koaliranja sa SDS-om i DNS-om, pa do saradnje sa „naprednjacima“ i socijalistima, s koca i konopca teško će da prikupi, okupi i pomiri i sam Šešelj. Pošto je, dakle, formiranje respektabilne političke snage od radikala u RS nemoguća misija, i dalje ostaje otvoreno pitanje na koju stranu će okrenuti vojvoda.

A upravo u tome leži kvaka i najveći paradoks, jer za razliku od Srbije, gde će Šešelj praviti političku štetu onima koje bude kritikovao, s ove strane Drine biće potpuno drugačije. Zbog toga su šereti već počeli da govore da „nije Šešelj pušten iz Haga da ruši Vučića, nego da podržava Dodika“?! Hm!

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *