ВРАТИЛО ИМ СЕ: Убили Гадафија због „демократије“, а добили пакао!

VRATILO IM SE: Ubili Gadafija zbog „demokratije“, a dobili pakao!

20 januara 2016

Gaddafi 54zg4U novom utvrđenju Islamske države u Libiji, džihadisti sprovode jednako brutalne zakone kao i u svom istočnijem kalifatu. Teroristička grupa u Libiji ima uporište u gradu Sirtu, udaljenom tek nekoliko stotina kilometara od Italije, gde se procenjuje da imaju oko 3.000 vojnika.

U najnovijem snimku koji su objavili iz tog grada, islamisti prikazuju brutalno pogubljenje dvojice muškaraca zbog “vračanja”. Krvnik pod maskom izveo je optuženike u narandžastim kombinezonima na trg, pročitao optužbe protiv njih, a potom im odsekao glavu dugačkom sabljom.

“Poznavao sam tog čoveka, rekao je Hadži Mohamed za britanski Telegraf, jedan od izbeglica iz Sirta.

“On nije veštac, on je iscelitelj alternativne medicine, bavi se homeopatijom i akupunkturom. Bio je pogrešno optužen, rekao je Mohamed.

Zajedno sa još 5.000 bivših stanovnika Sirta pobegao je pre šest meseci u obližnji Misuratu. Tamošnji pobunjenici sravnili su Sirt sa zemljom u revoluciji 2011. godine, ali sada su se Gadafijevi lojalisti pridružili Islamskoj državi i željni su osvete.

Libija još nema službenu vladu, već dve suparničke administracije koje su uspele postići jedino to da je Islamska država uspostavila utvrđenje usred države dok su se suprotstavljene vlade bavile sukobima jedna s drugom.

Nakon mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN i sporazuma koji je potpisan prošlog meseca, dve zaraćene frakcije pokušavaju da oforme vladu nacionalnog jedinstva, ali međunarodne diplomate strahuju da čak ni pretnja ISIS neće biti dovoljna da ih natera na saradnju.


Mladi koji su učestvovali u revoluciji protiv Gadafija danas su očajni i pitaju se zašto je njihova ‘nagrada’ za svrgavanje brutalnog diktatora postala samo još jedna psihopatska sila u obliku Islamske države.

“Krv je postala kao dim, rekao je ‘Ahmed’, 23-godišnjak, dok je povlačio dim marihuane i gutljaj viskija.

– Nekad bi me pogodilo kada bih video ubijene ljude, sada mi to više ništa ne znači.

Bivši pobunjenici iz Misurate spadaju među najiskusnije urbane gerile u svetu, ali čak i oni imaju problema u borbi s Islamskom državom.

“Bilo je dovoljno teško boriti se protiv Gadafijevih ljudi za vreme rata, ali ovi iz ISIS su još gori, rekao je Osama, nećak Hadžija Mohameda, koji tvrdi da se dešavalo da sahrani i pet saboraca dnevno, među njima i jednog od Mohamedovih sinova.

“Nismo nikad videli ništa slično”, rekao je Osama.

Vojni komandanti iz Misurate planiraju veliku ofanzivu protiv Islamske države u Sirtu, a pripremaju i slanje špijuna u Sirt kako bi prikupili preko potrebne informacije.

Dvojicu su već uhvatili i pogubili, trojica su nestala, ali rizik se, tvrde, isplati – barem kako bi se revolucionarna zastava ponovno nadvila nad Sirtom, gde su mnogi poginuli pre samo pet godina kako bi je tamo postavili, piše britanski Telegraf.

(Jutarnji.hr,Kurir.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Apis says:

  Da su takozvani islamisti muslimanski ekstremisti klali bi Engleze, Francuze i druge koji se izživljaju i pljackaju arapske drzave. Ovo sa islamom veze nema. Sve sami teroristi SAD!

 2. Harry Neron says:

  Nije bio Gadafi ubijen radi ddemokratije nego radi prevare oko podela koncesija za crpljenje nafte. Kada je gadafi podpisivao mir sa zapadom jedan od uslova je bio da koncesdije za crpljenje nafte dobiju Total, Eni i BP. Ali Gadafi je posle podpisa dao koncesije umesto spomenutim naftnim tvrdkakam kinezima i to je pravi razlog radi čega je bio gadafi smaknjen sa vlasti na bilo kakav več način.

 3. Goran says:

  To je Harry istina , ali to sto spominjes je bio tek treci vazniji razlog , naj vazniji razlog je bila ,nova moneta sa kojom je trebala cijela Afrika da posluje. Ta je moneta bila bazirana na vrijednost zlata , sto u prijevodu znaci ogromna steta za dolar i Euro. To bi takoder bio i veliki udarac za OPECA , tako da su njegovo svrgavanje placali skoro svi naftasi. To je bio glavni razlog njegovog svrgavanja , drugi razlog je vodovod koji je skoro dovrsen , taj vodovod natapa skoro cijelu pustinju i Libija bi sa tim projektom pomrsila mnoge Eu proizvodace hrane jer bi sa tim projektom libija oborila cijene i osvojila mnoga nova trzista u Africi. Taj sistem za navodnjavanje su Francuzi jednostavno oteli i sigurno imaju velike planove u buducnosti jer je potencijal tog sistema ogroman , slatke vode ispod pustinje ima u neogranicenim kolicinama.

 4. ??? says:

  Moguće je da nije bio cvećka, ali svom narodu je omogućio život-standard blizu Šveđana. Vlast je čudan afrodizjak, ali ne može se lako držati, neoprezan " pada ". Gledajući sa strane, i mi možemo to što radi Gadafi, ali nije tako. Sada svi ispaštaju a kraj se ne vidi.Ovi što trguju naftom, sada im je dobro, ali na kraju će platiti ceh, kao i mi jer jeftinom naftom sva istraživanja su stala i spas plenete, odložen. Problem je što su ameri uništili, ne ceo, dovod vode. To je veći žločin i od nevinih žrtvi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *