Вратио се из Немачке јер раде од понедељка до петка

Вратио се из Немачке јер раде од понедељка до петка

12 новембра 2017

Након завршене средње школе и без великих шанси за проналазак посла у родном Томиславграду Марко Багарић се одлучује на одлазак у Немачку.

Временом схвата да ова развијена земља можда и није за њега.

Томиславград месташце је у југозападној Босни и Херцеговини са око пет хиљада становника који већ деценијама иду на Запад у потрази за бољим животом. Један од њих је и Марко Багарић који је отишао у Немачку, али се вратио кад је схватио да то ипак „није за њега јер се ради од понедељка до петка”.

„Живиш радну недељу од понедељка до петка и фокусиран си на рад. Преспаваш и сутра на исти посао. Викендом изађеш. Живиш од плате до плате“, рекао је Марко који је срећу окушао у Минхену.

Њему се, ипак, свидео начин на који се Немци опходе и према земљацима и према гастарбајтерима.

„Без обзира на године свако те сматра озбиљним, примереним за рад, нико не трачари о теби уколико радиш свој посао како треба. Нема никаквих глупих коментара, никога не занима ко си и шта си у приватном животу. Важно је да добро обављаш посао“, објаснио је.

Марко је у Немачкој радио на градилишту, поспремао, постављао клима уређаје и често радио ноћне смене. У Минхену је провео шест месеци и за то време променио неколико послова.

„Увек сам размишљао о повратку, на шетње са псом и кафу са рајом. Нисам желео да будем празан изнутра“, објаснио и схватио да Немачка једноставно није за њега.

„Имам доброг оца и деду. Имам све. Уз мало воље и труда могу доста тога и овде да остварим. Ту сам се родио и мислим да не треба више да говорим зашто сам се вратио. Остајем у БиХ и настојим да се и даље формирам као особа. Окренуо сам се другим стварима, за сада сам задовољан животом који водим“, закључио је.

KOMENTARI2 коментара

  1. R.Srpska says:

    hrvacka lenština. Kopaćeš ti kontejnere kao što se i radi masovno u Hrvackoj, i ti i tata i deda.

  2. soson says:

    Srbin bi prodao i tatu i dedu i veru za veceru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u