Vrbuju vehabije na internetu

Vrbuju vehabije na internetu

5 jula 2013

put-674984294Na internetu je sve više sajtova i portala koji promovišu vehabizam, a uporedo sa njima „niču“ i stranice, grupe i profili na Fejsbuku, posredstvom kojih su vehabije iz BiH i okruženja odlično povezane. Bezbednosni stručnjaci kažu da je reč o sajtovima poput „Put vjernika“, „Islam Bosna“, te „Balkanski emirat“, ali i stranicama, odnosno profilima na Fejsbuku, kao što su „Put vjernika do dženeta“, „Vijesti umeta“ i „Poziv u raj“.

„Sve su te stranice radikalno islamističke. To njihovo povezivanje je opasno i bezbednosne agencije treba da nadziru ovaj proces“, ističu stručnjaci.

Kolika invazija radikalnih islamista vlada na internetu, najbolje ilustruje podatak da je pomenuti profil „Put vjernika do dženeta“ maksimalno popunjen, što znači da ima čak 5.000 prijatelja. Na zidu profila „Put vjernika do dženeta“ neke od centralnih tema su rat i mudžahedini, a slično je i na Fejsbuk stranici „Vijesti umeta“, pišu „Nezavisne novine“.

U Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) uveravaju da, shodno obavezama iz Akcionog plana i Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, preduzimaju neophodne aktivnosti na sprečavanju bilo kakvih nezakonitih aktivnosti u ovoj oblasti.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja potvrdila je da policija prati aktivnosti pripadnika radikalnog islamskog pokreta, kako na terenu tako i na internetu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *