Вређала студенте српског језика

Vređala studente srpskog jezika

31 maja 2015

cg-28-tatjana-becanovic_620x0Grupa studenata Odseka za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću zatražila je od uprave te univerzitetske jedinice i Univerziteta Crne Gore, da ih zaštite, optužujući profesorku Tatjanu Bečanović za neetičko i neakademsko ponašanje, „pretnje i provokacije na etničkoj i nacionalnoj osnovi“. U pismu 18 studenata druge godine navodi se da je Bečanovićeva u toku predavanja 21. aprila negodovala zbog rezultata ankete u kojoj su je studenti ocenili prosečnom ocenom 2,5.

– Najpre je počela da prebrojava srbiste, a ubrzo su nam upućene i pretnje: „Platićete mi!“, „Ko ste vi da me tako ocenjujete“, „Vi i Adnan Čirgić ćete me ocenjivati?!“. U tom trenutku osetili smo se ugroženi i nezaštićeni – navedeno je u pismu.

Bečanovićeva je potom, kako tvrde studenti, počela da proziva profesore sa Odseka za srpski jezik.

– Kako jedna Draga Bojović može da ima veću ocenu od mene? Šta mislite da se pokoljemo Lidija Tomić i ja? Pa tu bi bilo krvi do kolena – rekla je, prema pritužbi studenata, profesorka Bečanović.

Studenti kažu i da je ona posle predavanja, u toku kojeg se obraćala samo studentima Odseka za crnogorski jezik, zakazala termine završnog i popravnog završnog ispita, bez konsultovanja sa njima.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Goran Barović rekao je da nema nikakve sumnje da je profesorka Bečanović prekršila etički kodeks i da njeno ponašanje prema studentima Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti zaslužuje raspravu na Sudu časti. Pismo studenata će, kaže, proslediti organima Univerziteta Crne Gore.

Rukovodilac Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovensku književnost Lidija Tomić kaže da nije prvi put da se studenti ovog odseka žale na profesorku Bečanović, i demantuje da bilo ko drugi stoji iza žalbe studenata.

ORKESTRIRAN NAPAD

PROFESORKA Tatjana Bečanović kazala je da je autorstvo pisma veoma sporno i da se radi o „orkestriranom napadu na nju“, iza kojeg stoji dekan Goran Barović.

– Da su studenti autori, pa i da razmotrim to pismo. Međutim, po stilu kojim je pisano, po nekim informacijama koje se iznose, definitivno se radi o frustracijama njihovih profesora, a ne o studentima. To je orkestrirano, naravno, uz pomoć dekana Barovića – navela je ona.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Svetislav says:

    Kako to u srpskom Niksicu? Ovi pomontenegriceni su gori od poturcenih, i komunista. I kako to u staroj Hercegovini, sa kojom je bilo sve u redu dok je nisu prikljucili Crnjoj Gori? Najbolje da se ovakvi kakvi su, prikljuce aljbanskoj stoci, jer za bolje i nisu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *