Време је да се стане на пут спекулисању у медијима и одливу информација из нашег сектора безбедности

Vreme je da se stane na put spekulisanju u medijima i odlivu informacija iz našeg sektora bezbednosti

4 novembra 2016

vladimir-djukanovic 54

Piše: Vladimir Đukanović

Daleko od toga da sam stručnjak za bezbednost. Imao sam čast da završim Visoku školu bezbednosti i odbrane pri našoj Vojnoj akademiji, ali to je sve, uz čitanje literature iz bezbednosti i krivičnog prava, što je moje znanje iz te oblasti. Neko će reći da je to dovoljno, ali ne slažem se s tim. Ipak, neke osnove bezbednosne kulture sam koliko-toliko savladao, kao pravnik dosta sam čitao o vođenju istrage, i moram da primetim da sve ovo što se kod nas pojavljuje u medijima jednostavno ne bi smelo da se pojavljuje. Ne zbog toga što bi od javnosti trebalo nešto tajiti, već zato što razne spekulacije, neproverene informacije, poluinformacije i slične stvari zaista mogu da ugroze tok istrage i sasvim sigurno mogu da izazovu kontraefekat sa nesagledivim posledicama.

Zato bi u tom segmentu valjalo zavesti red, jer sve ovo što se dešava poslednjih dana sa bezbednošću predsednika Vlade, a, kako čujemo i njegovim bratom, ne sluti na dobro. Dobrim delom ne sluti na dobro upravo zbog raznih informacija koje se volšebno pojavljuju u medijima. Stvaranjem konfuzije lansiranjem šume informacija suštinski se crta meta na samom premijeru, pa i na njegovom bratu. Pokazali smo kao društvo da nam je nivo bezbednosne kulture na najnižem mogućem nivou.

Nedavno je direktor britanske MI-5, dajući prvi intervju u istoriji prvog čoveka te agencije, izjavio da je britanska služba sprečila oko 30 terorističkih napada na teritoriji te zemlje. Da li je javnost išta o tome znala? Nije i nema potrebe da zna. Službe rade svoj posao, a, ako javnost ima potrebe nešto da zna, to je epilog kako je terorističi napad sprečen.

Takođe, francuski zvaničnici objavili su kako su pre prošlogodišnjeg terorističkog akta u Parizu sprečili čak deset sličnih napada. Ruski FSB godišnje takođe spreči nekoliko desetina napada. Slično je i sa potencijalnim napadima na najviše državne zvaničnike. Nema potrebe da javnost saznaje pikanterije i detalje, jer se time još više ugrožava bezbednost štićene ličnosti. Nema potrebe ni javno govoriti o tome da li su službe zatajile ili nisu, jer to se rešava na sednicama nadležnih organa koje se bave tom temom.

Nisam teretičar zavere, ali zamislite samo da su ovo naoružanje namerno podmetnule određene strane službe koje nemaju dobre namere prema našim državnim rukovodiocima, posebno prema premijeru. Kroz razne izveštaje po medijima koji su se pojavili oni mogu da saznaju kakva je reakcija naših bezbednosnih organa, kakva je kontraobevaštajna zaštita premijera, kakvo mu je obezbeđenje, kojim trasama se kreće, gde boravi itd. Sve te podatke na miru mogu da prikupe, analiziraju i svakako da do detalja isplaniraju žestoku nevolju, recimo i potencijalni atentant, koja može da ima nesagledive posledice.

Vreme je da se stane na put spekulisanju u medijima i odlivu informacija iz našeg sektora bezbednosti, uključujući sve od MUP, BIA, pa do vojnih službi. I, svakako, vreme je da se radi na edukaciji građana po pitanju podizanja bezbednosne kulture.

(Standard.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. lilit says:

    Zakočite Informer (srpski Zeri Populit), Pink (srpski CCN) i ZAVRŠILI ste posao sa "proverenim zaverama" i lagarijama....

    • Pravnik says:

      Kao pravnik, koji bi morao znati ko u jednoj državi može izvesti puč, objasni to glavnom i odgovornom uredniku vašeg stranačkog glasila Informer, da više ne uznemirava javnost. Koliko je pučeva do sad izmislio Informer? Ko o čemu vi o zaverama i pučevima. Ne treba građane edukovati po pitanju podizanja bezbednosne kulture. Treba, po tvom pravničkom shvatanju, onaj traktorista na njivi da se stara o bezbednosti, a puna mu je glava brige o tome kako će preživeti. Građane trebaju ostaviti na miru sredstva dezinformisanja kakav je Informer. Oduvek su se nadležne službe starale o bezbednosti državnih funkcionera, pa i samih građana, ne dižući halabuku oko onog što je njihov posao, a ne posao novinara (ako se takvi mogu nazvati novinarima). Lepo ukinite Informer i Pink, kako predloži prethodni komentator, i prestaćete praviti ludnicu od Srbije. I bar predloži svom najbližem saradniku da na ključna mesta na poslovima bezbednosti ne postavlja lica koja na svojim fakultetima nisu imala ni jedan pravni predmet (prvenstveno Krivično pravo, Kriminalistiku, Kriminologiju sa penologijom, Sudsku (pravnu) medicinu), da bi uopšte mogli obavljati posao kojim se bave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *