ВРЕМЕ ЈЕ ДА СРБИ САЗНАЈУ ИСТИНУ О „ТУЗЛАНСКОЈ КОЛОНИ“

VREME JE DA SRBI SAZNAJU ISTINU O „TUZLANSKOJ KOLONI“

16 maja 2021

PREDSEDNIK Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da Republika Srpska nikada neće zaboraviti zločin koji su muslimanske snage počinile nad nedužnim mladićima, pripadnicima JNA 15. maja 1992. godine koji su se mirno povlačili u Tuzlanskoj koloni.

„Zaboraviti takav zločin, bilo bi kao da ih ponovo ubijete. Dok je institucija Republike Srpske, dok je Republike Srpske i srpskog naroda na ovim prostorima, mi ćemo dolaziti svakog 15. maja da podsetimo zločince da bar na ovaj dan ne mogu mirno spavati“, rekao je Višković danas u Bijeljini, gde je prisustvovao obeležavanju 29 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzlanskoj koloni kada su muslimanske snage ubile 54 vojnika, a 44 ranila.On je nakon polaganja vijenca na spomen-kosturnicu na Gradskom groblju u Bijeljini poginulim mladićima u Tuzlanskoj koloni istakao da su na današnji dan pre 29 godina život izgubili mladi ljudi, „deca koja su samo želela da idu svojoj kući i svojim porodicama“.

Premijer Srpske je podsetio da je samo 20-ak dana prije tog stradanja, u Skoplju dogovoreno da se JNA mirno povuče iz BiH, da je čak i tadašnje Predsedništvo BiH verifikovalo i usvojilo takvu odluku.

Višković je naglasio da su, međutim, zločinci tog kobnog dana ubili 54 nedužna mladića i više desetina ranili.

„Ono što je tragično, od zarobljenih pet je likvidirano, samo zato što su bili nečija deca koja nisu pripadala tom narodu. I onda dođemo do tragične rečenice – iako je 29 godina iza nas – zločin je još bez kazne! Jer skoro da niko do današnjeg dana nije odgovarao i ono što su navodno procesuirali više je bilo da nekom zamažu oči, da pokažu da kao oni nešto rade“, rekao je Višković.

Napominjući da Tuzla danas slavi „oslobođenje“, Višković je zapitao: „Od koga, od dece koja su pošla svojoj kući?!“

„Ko ih je napao, od koga su se branili? Milion pitanja koja nemaju smislen odgovor. I onda se kaže BiH bi trebala biti sigurna za Srbe i srpski narod. Sa ovakvim i sličnim porukama – izvinite, nešto se ne osećamo sigurno“, poručio je premijer Republike Srpske.

On je istakao večnu zahvalnost institucija Republike Srpske žrtvama Tuzlanske kolone, njihovim porodicama i onima koji su sve ove godine trpeli golgotu tog dana.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne „Husinska buna“, izvršen je iz zasede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starešina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te „Zelenih beretki“.

KOMENTARI7 komentara

 1. da da says:

  Dobile su balije metak kasnije,mrš u pm.

 2. Za Srbiju says:

  Toliko o Titinoj armiji i njegovim oficirima. Govorilo se da smo po snazi treća armija u Evropi. Obična titoistička mantra i sramota za JNA. Jadni oni, koji su im verovali. Kakva armija, takva država.

  • Rajko says:

   Sekiš malo a?

 3. Kulak says:

  Grupa muslimanskih terorista izvršila je stravičan zločin nad mladićima koji su služili JNA.To dosta govori o divljaštvu i svireposti bosanskih muslimana ali i o nesposobnosti komandnog kadra i vodstva JNA.Nije to bila sposobna i moćna armija kako se nama u vreme Juge pričalo.

 4. Pravda says:

  Nema ovdje filozofiranja, zna se ko su ubice a zna se i ko su nalaogodavci, sta trazite krivce na pogresnoj strani. Ispada da su Srbi krivi sto su zivi. Kao sto kaze profesor Radovanovic Srbi su ipak velika tajna.

 5. I Love Jesus says:

  Vreme je da se Srbi ostave na miru, ko je poginuo, poginuo je, vaskrsnuće i bićemo pravedno suđeno po delima. Jednom se živi, jednom se mre i jednom se vaskrsava za sud Boga pravednog i istinitog koji ne gleda ko je ko već svakom sudi po delima koje je učinio a praštanje i izbavljenje je kroz naše pokajanje i obraćanje Bogu u imenu i delu Gospoda našeg Isusa Hrista, takav ne ide na sud i već je prešao iz smrti u život.

 6. Cmarkovic C. says:

  To su Srbi sami odradili samo da bi mogli druge da terorisu,napadaju,ubijaju, kao i uvek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *