Време штедње за руску војску

Време штедње за руску војску

17 јуна 2017

Истовремено док је амерички војни буџет рапидно порастао, руски солдати ће ускоро почети да – штеде. Наиме, руска армија ће наредне три године морати да смањи своје трошкове јер ће садашње издвајање од 3,5 одсто од бруто националног доходка бити смањено на 2,7 до 2,8 одсто.

То је најавио председник Владимир Путин у разговору са америчким режисером Оливером Стоуном, који је снимио четири наставка документарног филма о руском лидеру.

Колики ће тачно бити војни буџет, тешко је рећи јер је Путин у четвртак изјавио како је у последња три квартала бруто национални доходак стално растао, па ако се тако и настави, „финансијско следовање“ за потребе армије ће и даље бити доста велико.

У 2016. је највише за војску трошила Америка – 611 милијарди долара.

На другом месту је Кина са 215 милијарди долара, следи Русија са 69 милијарди долара, а на четвртом месту је Саудијска Арабија са 63,7 милијарди, што је пуних 30 одсто мање у односу на претходну годину. Индија је 2016. потрошила 55,9 милијарди долара.

Путин је пред камерама објаснио да руска армија треба да буде савремена, и истовремено „компактна“, што је многе натерало да се запитају шта значи то да ће бити компактна?

Убудуће се неће повећавати број војника и јединица, већ ће оне бити знатно увежбаније и мобилније и биће боља координација разних родова војске. У току прошле зиме руско министарство одбране је почело да реализује програм „Ефикасна армија“, чији је циљ био повећање ефикасности делова руске војске. Задњег дана маја колегијум Министарства одбране је анализирао како тече акција „Ефикасна армија“ и тада је речено да је већ уштеђено 40 милијарди рубаља. Ефикасније се троши новац и у војном образовању, медицини и позадини.

Руски председник је искрено рекао да је сада приоритет успешно функционисање економије. Путин је свестан да гомилање оружја у складиштима у време кад један број грађана има ниске плате може да изазове незадовољство у друштву попут онога у совјетско време када су се, како је говорио Хрушчов, ракете производиле као кобасице.

Директор Центра анализа стратегија и технологија Руслан Пухов објашњава да војни трошкови Русије не могу стално расти из године у годину, као што се догађало последњих десет година. Због пада цена нафте, гаса али и метала, смањен је прилив у државни буџет па је на дневни ред морало да дође и смањење трошкова за војску.

Неки руски експерти прогнозирају да ће смањење војног буџета изазвати проблеме у једном броју војних фабрика. Традиционални купци војног оружја имају проблеме са финансијама па се теже продаје војна техника, а Руси су одавно научили „совјетску лекцију“ и не дају на вересију своје наоружање.

Сигурно је да и са смањеним војним буџетом Русија неће одустати од прављења најновијих ракетних система.

КОЛИКО КОШТА ВОЈНИК?

КРАЈЕМ маја 2017. министар одбране Сергеј Шојгу је казао да САД за своје војне потребе троши чак 11 пута више од Русије. Један амерички војник кошта државу годишње 510.000 долара, а Русију 54.000. Сада кад Вашингтон тера чланице НАТО у Европи да повећају војне расходе, Путинова изјава да ће руска војска ићи на штедњу има и јаку политичку поруку.

(Вечерње новости)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Ruski Agrokor says:

    Cekaj malo,pa prekjucer americki nacelnik glavnog staba rekao je da je zadnjih nekoliko godina v.budzet SAD 450 mlrd.u izhavi u S.Departmentu, a ovde se kaze 611. V.budzeti u objavi su isto propaganda,posebno kaubojski, ali svi laziraju brojke iz razumljivih razloga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u