Време штедње за руску војску

Vreme štednje za rusku vojsku

17 juna 2017

Istovremeno dok je američki vojni budžet rapidno porastao, ruski soldati će uskoro početi da – štede. Naime, ruska armija će naredne tri godine morati da smanji svoje troškove jer će sadašnje izdvajanje od 3,5 odsto od bruto nacionalnog dohodka biti smanjeno na 2,7 do 2,8 odsto.

To je najavio predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa američkim režiserom Oliverom Stounom, koji je snimio četiri nastavka dokumentarnog filma o ruskom lideru.

Koliki će tačno biti vojni budžet, teško je reći jer je Putin u četvrtak izjavio kako je u poslednja tri kvartala bruto nacionalni dohodak stalno rastao, pa ako se tako i nastavi, „finansijsko sledovanje“ za potrebe armije će i dalje biti dosta veliko.

U 2016. je najviše za vojsku trošila Amerika – 611 milijardi dolara.

Na drugom mestu je Kina sa 215 milijardi dolara, sledi Rusija sa 69 milijardi dolara, a na četvrtom mestu je Saudijska Arabija sa 63,7 milijardi, što je punih 30 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Indija je 2016. potrošila 55,9 milijardi dolara.

Putin je pred kamerama objasnio da ruska armija treba da bude savremena, i istovremeno „kompaktna“, što je mnoge nateralo da se zapitaju šta znači to da će biti kompaktna?

Ubuduće se neće povećavati broj vojnika i jedinica, već će one biti znatno uvežbanije i mobilnije i biće bolja koordinacija raznih rodova vojske. U toku prošle zime rusko ministarstvo odbrane je počelo da realizuje program „Efikasna armija“, čiji je cilj bio povećanje efikasnosti delova ruske vojske. Zadnjeg dana maja kolegijum Ministarstva odbrane je analizirao kako teče akcija „Efikasna armija“ i tada je rečeno da je već ušteđeno 40 milijardi rubalja. Efikasnije se troši novac i u vojnom obrazovanju, medicini i pozadini.

Ruski predsednik je iskreno rekao da je sada prioritet uspešno funkcionisanje ekonomije. Putin je svestan da gomilanje oružja u skladištima u vreme kad jedan broj građana ima niske plate može da izazove nezadovoljstvo u društvu poput onoga u sovjetsko vreme kada su se, kako je govorio Hruščov, rakete proizvodile kao kobasice.

Direktor Centra analiza strategija i tehnologija Ruslan Puhov objašnjava da vojni troškovi Rusije ne mogu stalno rasti iz godine u godinu, kao što se događalo poslednjih deset godina. Zbog pada cena nafte, gasa ali i metala, smanjen je priliv u državni budžet pa je na dnevni red moralo da dođe i smanjenje troškova za vojsku.

Neki ruski eksperti prognoziraju da će smanjenje vojnog budžeta izazvati probleme u jednom broju vojnih fabrika. Tradicionalni kupci vojnog oružja imaju probleme sa finansijama pa se teže prodaje vojna tehnika, a Rusi su odavno naučili „sovjetsku lekciju“ i ne daju na veresiju svoje naoružanje.

Sigurno je da i sa smanjenim vojnim budžetom Rusija neće odustati od pravljenja najnovijih raketnih sistema.

KOLIKO KOŠTA VOJNIK?

KRAJEM maja 2017. ministar odbrane Sergej Šojgu je kazao da SAD za svoje vojne potrebe troši čak 11 puta više od Rusije. Jedan američki vojnik košta državu godišnje 510.000 dolara, a Rusiju 54.000. Sada kad Vašington tera članice NATO u Evropi da povećaju vojne rashode, Putinova izjava da će ruska vojska ići na štednju ima i jaku političku poruku.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ruski Agrokor says:

    Cekaj malo,pa prekjucer americki nacelnik glavnog staba rekao je da je zadnjih nekoliko godina v.budzet SAD 450 mlrd.u izhavi u S.Departmentu, a ovde se kaze 611. V.budzeti u objavi su isto propaganda,posebno kaubojski, ali svi laziraju brojke iz razumljivih razloga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *