Vrh bivšeg HVO-a osumnjičen za zločine nad Srbima

Vrh bivšeg HVO-a osumnjičen za zločine nad Srbima

20 juna 2013

tihomir-blaskic-u-haag-su-me-htjeli-isporuciti-kao-neki-paket-slika-268222-574282412Policija je podnela izveštaj Tužilaštvu BiH protiv Tihomira Blaškića (na slici) bivšeg načelnika Glavnog stožera HVO-a i još petorice njegovih saučesnika osumnjičenih za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na Kupresu tokom 1993. i 1994. godine.

Potvrđeno da su izveštajem obuhvaćeni i Milivoj Petković, takođe bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a, Josip Černi bivši komandant HVO-a u Tomislavgradu, Miljenko Pilipović komandant vojne jedinice ‘Zrinjski’.

Zbog zločina protiv srpskih civila i vojnika Tužilaštvu BiH još su prijavljeni i Fikret Ćuskić zamjenik komandanta Sedmog korpusa Armije BiH i Stanko Božić Upravnik logora „Heliodrom“. Blaškić i saučesnici terete se da su odgovorni za mučenja i smrt većeg broja civila i vojnika.

U izveštaju je navedeno da se osumnjičeni terete da su za vreme oružanih sukoba na prostoru BiH, protiv srpskog civilnog stanovništa na području Kupresa izvršili zločine protiv čovečnosti, zločine protiv ranjenika i bolesnika, te ratnih zarobljenika.

„Nakon sprovedene istrage, utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da su prijavljeni izvršili navedena krivična dela za koja se terete“, izjavila je Marija Markanović portparol CJB Banjaluka.

Dodala je kako su krivična dela izvršena 8. januara 1993. godine, te tokom 1994. godine i to u vremenskom periodu od 19. oktobra  do 3. decembra 1994. godine.

„Ratni zločini izvršeni su planiranjem, pokretanjem, naređivanjem i napadanjem civilnog stanovništva srpske nacionalnosti, zatim naselja, kao i pripadnika Vojske Republike Srpske“, objasnila je portparol CJB Banjaluka.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *