Vrhovni sud SAD: Brak je zajednica i istih polova

Vrhovni sud SAD: Brak je zajednica i istih polova

26 juna 2013

Gej_BrakoviAmerički Vrhovni sud odbacio je danas, glasovima pet prema četiri, federalni zakon po kojem je brak definisan isključivo kao zajednica muškarca i žene.

Ispred zgrade suda u Vašingtonu okupilo se oko 1.000 pristalica istopolnih brakova, koji su oduševljeno pozdravili odluku da zakon DOMA (Deffence od Marriage Act) bude odbačen.

„DOMA je neustavan akt koji ima za cilj da naruši jednakost i slobodu svih građana, garantovanu Petim amandmanom” Ustava, navodi se u saopštenju suda i dodaje da DOMA tretira ljude koji žive u istopolnom braku kao manje vredne od drugih.

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je odluku i saopštio: „Narod smo koji je proglasio da smo svi rođeni jednaki – a i ljubav koju pružamo jedni drugima, takođe mora biti jednaka.„

Geneza slučaja

Predsednik Bil Klinton pretvorio je ovaj akt u zakon 1996. godine nakon što je prošao kongres sa svega 81 glasom protiv i 535 glasova za njegovo donošenje.Klinton je međutim nedavno izjavio da se od tada puno toga promenilo i pozvao je na njegovo odbacivanje.

Edi Vindsor je tužila federalnu vladu nakon što joj je odbijen povraćaj novca koji je plaćala u okviru poreza na zemljište nakon smrti njene partnerke Tee Spajer 2009. godine iako je njen brak bio priznat od države Njujork – ali nije bio priznat od strane federalnih vlasti.

Ona je tužila federalne vlasti i tražila povraćaj poreza u iznosu od 363.000 dolara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *