Врховни тужилац: Привођење Мандића и Кнежевића није потребно; Укинут имунитет лидерима ДФ

Vrhovni tužilac: Privođenje Mandića i Kneževića nije potrebno; Ukinut imunitet liderima DF

15 februara 2017

0cg_620x0

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković predložio je danas specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da ne privodi poslanike opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića kojima je Skupština ranije danas ukinula imunitet.

U uputstvu datom specijalnom tužiocu Stanković navodi da „imajući u vidu pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv navedenih lica, kao izuzetnu meru za obezbeđenje njihovog prisustva“.

Stanković je naveo je da se shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju meru.

UKINUT IMUNITET MANDIĆU I KNEŽEVIĆU

Poslanici Skupštine Crne Gore ukinuli su danas imunitet poslanicima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Mandić i Knežević ušli su u zgradu parlamenta, gde su u holu sačekali odluku poslanika, a tom prilikom je bilo i guranja, psovki i vređanja, između njih i poslanika vladajućih partija i skupštinskog obezbeđenja.

Opozicioni lideri su rekli da nemaju nikakve veze sa izmišljenim i lažnim državnim udarom, navodeći da je taj slučaj u režiji Mila Đukanovića i pozvali celu opoziciju na ujedinjenu borbu za smenu vlasti.

Nekoliko stotina pristalica DF-a okupilo se danas ranije ispred Skupštine Crne Gore. Okupilo se kompletno rukovodstvo Fronta, na čelu sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, čije privođenje tužilac traži.

Okupljeni su uzvikivali: „Milo, lopove“ i negodovali su na svaki pomen reči režim.

„Lažu, izmišljaju i podmeću da bilo ko iz Demokratskog fronta ima bilo kakve veze sa lažnim državnim udarom“, rekao je Andrija Mandić.

Prema njegovim rečima, „oni su spremni na nagodbu i da sve povuku ako se DF odrekne odnosa prema Rusiji, Srbiji, referendumu, NATO, ali takve nagodbe neće biti“.

Mandić je ocenio da je od danas, od glasanja u parlamentu, sve postalo lično i da oni koji glasaju treba da znaju da će ih narod pljuvati i psovati na ulicama.

„Ima samo da im kažemo iš“, rekao je on.

Mandić je dodao da su laži da imaju bilo kakve veze sa licima za kojima su raspisane poternice i ponovio je poziv za objedinjavanje opozicije u borbi za smenu vlasti.

„To može da ubrza pad režima, on nije jak, slab je, inače nas ne bi ovako napadao“, dodao je Mandić.

Milan Knežević je rekao da su odlučili da se suprotstave diktatorskom režimu i, kako je naveo, nema te sile koja ih može zaustaviti… dok demokratskim sredstvima ne oslobode Crnu Goru.

Poslanik i funkcioner DF-a Slaven Radunović rekao je da je ovo sramni čin u organizaciji Mila Đukanovića.

Pomenuo je Beograđanina Aleksandra Sinđelića, svedoka saradnika crnogorskog tužilaštva u postupku za navodni pokusaj terorizma.

„Sinđelić, višestruki kriminalac. Tužilac je napravio dil sa njim“ rekao je Radunović.

Član Predsednistva DF-a Predrag Bulatović ocenio je da njegova partija „ulazi u završnu fazu političkog obračuna s bandom koju će pobediti“.

Prema njegovim rečima, iza sramnog politickog progona stoji šef kriminalne grupe koja je zarobila drzavu, Milo Đukanović.

Bulatović je pozvao lidere opozicije da se, bez obzira na razlike, ujedine i dogovore da od danas „počne dogovor za pad režima“.

Među prisutnima su i predstavnici pojedinih partija iz tzv. građanske opozicije, Aleksandar Damjanović iz Socijalističke narodne partije i drugi.

Tužilac sumnja da su Mandić i Katnić bili deo organizovane kriminalne grupe koja je na dan prošlogodišnjih, parlamentarnih izbora pripremala teroristički napad u Crnoj Gori, nasilan upad u Skupštinu, proglašenje izborne pobede DF i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Administrativni odbor Skupštine prethodno je podržao zahtev tužioca i odobrio ukidanje imuniteta poslanicima DF, a danas će to učiniti i poslanici na sednici parlamenta. Rad Skupštine od oktobarskih izbora bojkotuje ukupna opozicija koja traži da se navodni pokušaj terorizma rasvetli do kraja.

KOMENTARI2 komentara

  1. Vesko says:

    Srpski narod u Republici Srpskoj stoji cvrsto uz vas braco u Crnoj Gori u borbi za slobodu od tiranije i mafijaskog rezima!!

  2. Kulak says:

    Diktatorski režim mafijaša Mila na kraju će oružjem srušiti narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *