ВРХОВНИ ВОЂА ИРАНА ОДЛУЧИО: Овај човек ће заменити генерала СУЛЕЈМАНИЈА

VRHOVNI VOĐA IRANA ODLUČIO: Ovaj čovek će zameniti generala SULEJMANIJA

3 januara 2020

VRHOVNI vođa Irana Ali Hamnei imenovao je generala Ismaila Kaani za novog komandanta komandoskih snaga Al-Kuds umesto u Bagdadu ubijenog generala Kasema Sulejmanija.

Kaani je brigadni general a sam Hamnei je ocenio da je u vreme iransko-iračkog rata bio „jedan od najistaknutijih komandanata Korpusa čuvara islamske revolucije“.Kaani je bio Sulejmanijev zamenik, a Hamnei je posebno naglasio da zadaci Al-Kudsa „ostaju nepromenjeni“.

U Iranu je zbog Sulejmanijeve smrti objavljena trodnevna nacionalna žalost.

Hamnei i predsednik irana Hasan Rohani su obećali Amerikancima da će „skupo platiti“ raketni napad na kolonu vozila na ulazu u bagdadski aerodrom u kojem je ubijen Sulejmani.

U Teheranu „krajnjim cinizmom“ smatraju tvrnjdu Pentagona da je to bio „odbrameni udar izveden po naredbi predsednika Trampa radi zaštite američkih vojnika u Iraku i drugim zemljama“.

Šef iranske diplomatije Džavad Zarif nazvao je ubistvo Sulejmanija „američkim aktom međunarodnog terorizma“. Odbacio je tvrdnju Vašingtona da je Sulejmani organizovao šiitske demonstracije i napad na ambasadu SAD u Bagdadu.

Inače, iranski ambasador u Iraku – Iradž Masdžidi – otkrio je da je u američkom napadu na Sulejmanijevu kolonu ubijeno ukupno deset lica i da je među njima bio i zamenik komandanta šiitske parabvojne formacije Al-Hašd aš-Šaabi Abu Mahdi al-Muhandis.

Svi ostali poginuli su, prema njegovim rečima, bili saradnici i telohranitelji Sulejmanija i Muhandisa.

Korpus čuvara islamske revolucije (engl. Islamic Revolutionary Guards Corps, IRGC) je elitna iranska struktura koja koja istovremeno ima funkciju i armije, i policije, idržavne bezbednosti, i žandarmerije. Osnovni zadatak mu je: „Zaštita Islamske revolucije i njenih tekovina“.

Formalno je sastavni deo oružanih snaga Irana i potčinjen je direktno Ali Hamneiju. Na čelu Korpusa je od 2007-me Mohamad Ali Džafari. Korpus ima svoje kopnene, vazdušne, raketne i pomorske snage.

U njega se ulazi dobrovoljno i po preporuci šiitskih sveštenika. Svim pripadnicima Korpusa je zabranjeno da budu u političkim partijama.Po procenama, Korpus ima 125.000 vojnika i oficira.

Komanda Korpusa je u bivšoj zgradi američke ambasade u Teheranu. Sjedinjene Države su 8. aprila 2019-te Korpus proglasile za terorističku organizaciju.

Posebna struktura unutar Korpusa su komandoske jedinice Al-Kuds (ili Kods – Quds Force ili Qods Force) koje postoje od 1980-te.

U prevodu sa persijskog – to su Snage Jerusalima u čijoj nadležnosti su vojna špijunaža, kontakti sa šiitskim pokretima i specijalne operacije izvan Irana.

Podataka o brojnom stanju Al-Kudsa nema. Operiše se sa 5.000, kao minimalnom brojkom, ali i sa „do 50.000“, kao maksimalnom.

Kasem Sulejmani je rođen 1957-me. Na čelo Al-Kudsa došao je 2000-te.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pera says:

    Znaci tako izgleda americka cionististicka demonkratija. U tudjoj zemlji ubijes gradjanina trece zemlje ? Milostivi Gospode, potamani zlocince, malo su uragani koje im saljes za opomenu. Zombirana stoka nit zna da su ih zombirali nit se osvrce na tudje zivote. Rekao si da kad zivot postane bezvredan, da ces se umesati, pa vreme je, cionisti su sve obezvredili, sve !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *