ВРХОВНИ ВОЂА ИРАНА ОДЛУЧИО: Овај човек ће заменити генерала СУЛЕЈМАНИЈА

ВРХОВНИ ВОЂА ИРАНА ОДЛУЧИО: Овај човек ће заменити генерала СУЛЕЈМАНИЈА

3 јануара 2020

ВРХОВНИ вођа Ирана Али Хамнеи именовао је генерала Исмаила Каани за новог команданта командоских снага Ал-Кудс уместо у Багдаду убијеног генерала Касема Сулејманија.

Каани је бригадни генерал а сам Хамнеи је оценио да је у време иранско-ирачког рата био „један од најистакнутијих команданата Корпуса чувара исламске револуције“.Каани је био Сулејманијев заменик, а Хамнеи је посебно нагласио да задаци Ал-Кудса „остају непромењени“.

У Ирану је због Сулејманијеве смрти објављена тродневна национална жалост.

Хамнеи и председник ирана Хасан Рохани су обећали Американцима да ће „скупо платити“ ракетни напад на колону возила на улазу у багдадски аеродром у којем је убијен Сулејмани.

У Техерану „крајњим цинизмом“ сматрају тврњду Пентагона да је то био „одбрамени удар изведен по наредби председника Трампа ради заштите америчких војника у Ираку и другим земљама“.

Шеф иранске дипломатије Џавад Зариф назвао је убиство Сулејманија „америчким актом међународног тероризма“. Одбацио је тврдњу Вашингтона да је Сулејмани организовао шиитске демонстрације и напад на амбасаду САД у Багдаду.

Иначе, ирански амбасадор у Ираку – Ираџ Масџиди – открио је да је у америчком нападу на Сулејманијеву колону убијено укупно десет лица и да је међу њима био и заменик команданта шиитске парабвојне формације Ал-Хашд аш-Шааби Абу Махди ал-Мухандис.

Сви остали погинули су, према његовим речима, били сарадници и телохранитељи Сулејманија и Мухандиса.

Корпус чувара исламске револуције (енгл. Islamic Revolutionary Guards Corps, IRGC) је елитна иранска структура која која истовремено има функцију и армије, и полиције, идржавне безбедности, и жандармерије. Основни задатак му је: „Заштита Исламске револуције и њених тековина“.

Формално је саставни део оружаних снага Ирана и потчињен је директно Али Хамнеију. На челу Корпуса је од 2007-ме Мохамад Али Џафари. Корпус има своје копнене, ваздушне, ракетне и поморске снаге.

У њега се улази добровољно и по препоруци шиитских свештеника. Свим припадницима Корпуса је забрањено да буду у политичким партијама.По проценама, Корпус има 125.000 војника и официра.

Команда Корпуса је у бившој згради америчке амбасаде у Техерану. Сједињене Државе су 8. априла 2019-те Корпус прогласиле за терористичку организацију.

Посебна структура унутар Корпуса су командоске јединице Ал-Кудс (или Кодс – Quds Force или Qods Force) које постоје од 1980-те.

У преводу са персијског – то су Снаге Јерусалима у чијој надлежности су војна шпијунажа, контакти са шиитским покретима и специјалне операције изван Ирана.

Података о бројном стању Ал-Кудса нема. Оперише се са 5.000, као минималном бројком, али и са „до 50.000“, као максималном.

Касем Сулејмани је рођен 1957-ме. На чело Ал-Кудса дошао је 2000-те.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Pera says:

    Znaci tako izgleda americka cionististicka demonkratija. U tudjoj zemlji ubijes gradjanina trece zemlje ? Milostivi Gospode, potamani zlocince, malo su uragani koje im saljes za opomenu. Zombirana stoka nit zna da su ih zombirali nit se osvrce na tudje zivote. Rekao si da kad zivot postane bezvredan, da ces se umesati, pa vreme je, cionisti su sve obezvredili, sve !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u