Vrščanin rekorder u slaganju Rubikove kocke

Vrščanin rekorder u slaganju Rubikove kocke

20 маја 2013

rubix-cube-3060Statistika kaže da je Rubikova kocka najpopularnija igračka na svetu, jer je, navodno, svaki sedmi stanovnik zemljine kugle bar jednom u rukama držao ovaj izum mađarskog profesora arhitekture Ernea Rubika. Iako je za većinu ona bila i ostala nesavladiva prepreka, pojedinci koji su otkrili tajnu njenog sklapanja, kažu da je to vrlo jednostavno i da svako može da je reši. To tvrdi i mladi Vrščanin David Buzgo (15), koji trenutno drži nekoliko nacionalnih rekorda u brzom sklapanju ove kocke.

David kaže da svaka Rubikova kocka, ma koliko je okretali i promešali joj boje, može da se reši u 20 poteza. Za one koje su to bezuspešno pokušavali sigurno zvuči neverovatno.

– Da biste sklopili bilo koji model Rubikove kocke, potrebno je samo da primenite određene metode i algoritme, koji nisu tako teški. Ja sam to naučio gledajući uputstva na internetu i lako ih savladao. Sve ostalo je samo stvar vežbe – objašnjava David, koji se pre tri godine prvi put susreo sa ovom mozgalicom.

Upornošću i konstantnim vežbanjem ovaj maturant vršačke OŠ „Vuk Karadžić“ uspeo je da već na prvom takmičenju u brzom sklapanju Rubikove kocke, koje je održano u Srbiji prošle godine, postavi nacionalni rekord u dve discipline. Ovog marta je na istom takmičenju neke od tih rekorda oborio i ukupno postavio sedam novih u pojedinačnom i prosečnom sklapanju.

– Standardnu Rubikovu kocku „tri puta tri“ sklopio sam za 12,05 sekundi, što je novi rekord, baš kao i 55,75 sekundi za kocku „četiri puta četiri“ i 33,56 sekundi za sklapanje nepravilne kocke, koja se zove „skver van“. Tu su još i četiri rekorda za najbrže sklapanje u proseku u ove tri discipline i za kocku „dva puta dva“ – nabraja David.

Osim gore pomenutih, postoji i takmičenje kockama „pet puta pet“, „šest puta šest“ i „sedam puta sedam“, kao i u sklapanju Rubikovog sata – mozgalice okruglog izgleda, koja ima po 12 kazaljki sa obe strane, a na kraju sve treba da budu postavljene na 12 sati. David se i u ovoj poslednjoj disciplini dobro snalazi, dok mu za ostale, kaže, treba još vežbe. Zato se ne odvaja od svojih kocki, koje sklapa kad god ima vremena.

– Postoji bezbroj načina na koji se one mogu sklopiti, tako da mi nikada neće dosaditi – dodaje mladi sagovornik „Novosti“.

(Novosti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u